vrijdag , 21 juni 2024
100ste PC-21

Pilatus PC-21 nummer 100 vandaag van de productielijn gerold!

Stans (Zwitserland), 20 februari 2015 – De honderdste PC-21 van Pilatus Aircraft uit Zwitserland is vandaag van de productielijn gerold. Overigens was dit óók de 1000ste turboprop trainer van Pilatus in totaal. De ‘jubileum Pilatus PC-21’ is gekocht door de Koninklijke Saoedi-Arabische Luchtmacht en zal worden ingezet bij één van haar trainingsquadrons.

Lesvliegtuigen van Pilatus worden bij meer dan 30 ‘operators’ over de gehele wereld gebruikt bij de opleiding van militaire vliegers. Zij zijn specifiek ontworpen om een zo optimaal mogelijk lesplatform te bieden. Pilatus geniet dan ook op het gebied van dit soort trainingstoestellen een reputatie als marktleider.

Men is bij de ontwikkeling van deze nieuwste Pilatus turboprop trainer met een schone lei kunnen beginnen. Mede daardoor levert de PC-21 ongeëvenaarde prestaties, heeft ze een moderne cockpitinrichting en wordt flexibiliteit gecombineerd met het relatief eenvoudige onderhoud van een turboprop.

Het PC-21 Training System bestaat uit: natuurlijk het vliegtuig zelf, hypermoderne simulator technologie, computer ondersteunde trainingsmethoden (CBT – Computer Based Training) en overig lesmateriaal. Daarmee levert Pilatus een van ’s werelds meest geïntegreerde lesmethodes die er op dit moment op de markt beschikbaar zijn. De kwaliteit en efficiëntie van de opleiding is aanzienlijk verbeterd door toepassing van de modernste technologie. Lesvluchten die vroeger in een jet-trainer uitgevoerd werden kunnen nu binnen het PC-21 Training System plaatsvinden. De leidt vanzelfsprekend tot lagere (opleidings)kosten.

Pilatus PC-21

Op dit moment wordt er bij drie luchtmachten gebruik gemaakt van het PC-21 Training System; Zwitserland heeft 8 PC-21’s, Singapore heeft er 19 en de Verenigde Arabische Emiraten hebben er maar liefst 25. Ook Saoedi-Arabië en Qatar hebben gekozen voor de PC-21. In 2012 hebben zij respectievelijk 55 en 24 toestellen besteld. De eerste kisten zijn al afgeleverd. Verder hebben een aantal instructeurs de PC-21 type-conversie met goed resultaat doorlopen en bereiden zij zich voor om de eerste leerlingen op te gaan leiden.

Naast de PC-21 heeft Pilatus ook nog andere trainers voor de elementaire- en voortgezette vliegopleiding. De onlangs verbeterde PC-7 MkII en de PC-9 M bieden een aantrekkelijk en economisch alternatief. De Indiase Luchtmacht heeft bijvoorbeeld voor de PC-7 MkII gekozen. Zij hebben 75 van deze toestellen besteld.