donderdag , 13 juni 2024

Kabinet maakt weg vrij voor drones

Den Haag, maart 2015 – Het kabinet voorziet een belangrijke rol door de inzet van drones bij hulpverlening, opsporing en handhaving van de openbare orde. Daarnaast zal het bedrijfsleven meeprofiteren van de nieuwe kansen die hiermee gepaard gaan. Daarom wil het kabinet de regelgeving zodanig aanpassen dat er op dit vlak meer mogelijkheden komen. Dit staat in een brief, die afgelopen maandag aan de kamer is gestuurd.

Zo wil het kabinet dat politie en brandweer vanaf 1 juli toestemming hebben om boven gebouwen of mensenmenigten te vliegen. Dit zou dan ook na zonsondergang mogen. Verder zien de regeringspartijen VVD en PvdA ook kansen om drones in te zetten voor de inspectie van de infrastructuur, het bewaken en beveiligen van objecten en terreinen, voor klimatologisch onderzoek en ten behoeve van de land- en tuinbouw en de media.

Allereerst zal er een inventarisatie plaatsvinden van de behoeftes en mogelijkheden. Daarbij wordt ook gekeken naar de bescherming van privacy en het gebruik van drones voor recreatief gebruik. Deze laatste categorie valt onder de Regeling modelvliegen uit 2005. De afgelopen tien jaar is het aantal drones sterk toegenomen. Veel daarvan zijn uitgerust met een camera.

In de brief geeft het kabinet ook te kennen dat er verder onderzoek zal worden gedaan naar het te verwachten gevaar bij gebruik van drones door kwaadwillenden.

drone02