dinsdag , 28 mei 2024
Ryan ST3KR

Harrison Ford maakt noodlanding

Santa Monica (Los Angeles, VS), 5 maart 2015 – Harrison Ford, de beroemde Amerikaanse filmster en piloot, heeft donderdag een noodlanding moeten maken. Hoogstwaarschijnlijk als gevolg van een motorstoring (engine failure).

Ford kreeg op 3000 voet (motor)problemen en meldde dit aan de toren. Hij heeft daarbij geprobeerd terug te keren naar Santa Monica Municipal Airport (KSMO), voor baan 03. De wind op dat moment was 260 met 10 knopen (volgens opgave van de toren).

Waarschijnlijk was de hoogte niet toereikend om de baan te halen, waardoor Ford gedwongen was de Ryan ST3KR op de Penmar Golf Course neer te zetten, die vlakvoor baan 03 van KSMO ligt. Bij de noodlanding raakte het toestel behoorlijkbeschadigd. Ford liep verwondingen op aan zijn gezicht en armen. Volgens medewerkers van de toegesnelde hulpdiensten waren de verwondingen niet al te ernstig en was de piloot bij kennis en alert. Er hebben zich verder geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. De schade bleef slechts beperkt tot materiële zaken.

Ryan
Ford vloog met een Ryan ST3KR uit 1942. Het toestel is een ontwerp van T. Claude Ryan, die o.a. ook verantwoordelijk was voor de Ryan NYP. De beroemdste versie daarvan is wel de Spirit of Saint Louis, waarmee Charles Lindbergh in 1927 als eerste non-stop solo de Atlantische Oceaan overstak. De ST3KR (ST staat voor Sport Trainer) was ook wel bekend onder de naam PT-22 Recruit, die zowel bij de US Army Air Corps als haar opvolger de US Army Air Force ingezet werd bij de elementaire vliegeropleiding.

ATC geluidsopname:
https://soundcloud.com/buzzfeednews/harrison-ford-radioing-in-engine-failure

 


N.B. De redactie van Vliegen in Nederland kiest ervoor om bij (vlieg)ongevallen alleen de feiten te rapporteren en zich te onthouden van speculaties omtrent de omstandigheden en/of mogelijke toedracht.

Voor verdere informatie verwijst zij naar de rapportage van de betrokken autoriteiten en instanties welke eventueel (na het verschijnen daarvan) door Vliegen in Nederland zal/kan worden gepubliceerd.