zaterdag , 13 juli 2024
Solar_Impulse_2

Recordvlucht met Solar Impulse 2 van start

Abu Dhabi (UAE), 9 maart 2015 – Vanmorgen is om 04:12 (CET) piloot André Borschberg met de Solar Impulse 2 in Abu Dhabi gestart voor een recordvlucht rond de wereld. Het eerste been van ongeveer 450 km. loopt van Abu Dhabi naar Muscat in Oman en zal naar verwachting ongeveer twaalf uur in beslag nemen.

De komende vijf maanden vliegt de Solar Impulse 2 in twaalf stappen rond de aarde en zal daarbij zowel de Atlantische als de Stille Oceaan oversteken. Borschberg deelt zijn taak met collega-piloot Bertrand Piccard. Naast de vestiging van een nieuw record voor ‘solar powered aircraft’ voert de organisatie van Solar Impulse 2 ook campagne voor de toepassing van schone technologie.

De vleugels van de Solar Impulse 2 hebben een spanwijdte van 72 meter (dus meer dan die van een B747) en zijn bedekt met 17.248 zonnecellen. De door de zonnecellen overdag ‘opgenomen’ energie wordt voor een deel opgeslagen, zodat er ook ’s nachts doorgevlogen kan worden.

Borschberg: “We hebben de beschikking over een zeer bijzonder vliegtuig. Dat moet ook wel, wil het ons in staat stellen zowel de Stille- als de Atlantische Oceaan over te steken. Deze vluchten kunnen ieder wel vijf dagen in beslag nemen.”

Het team van Solar Impulse 2 verwacht dat het vijf maanden zal duren voordat het toestel weer terug is in Abu Dhabi. Lengte van het traject is ongeveer 35.000 km.

Voor meer informatie: www.solarimpulse.com (op dit moment hebben zijn er problemen met de server, dus de weblink werkt ‘intermittent’.)