zondag , 14 juli 2024

Nederland bevestigd aankoop 8 F-35 Lightning II-toestellen

Washington DC, 25 maart 2015 – Nederland heeft bevestigd dat het in 2019 8 F-35 Lightning II-toestellen wil afnemen. Gisteravond is dit met een handtekening in Washington DC bekrachtigd.

Dat gebeurde onder het toeziend oog van het hoofd van het F-35 programmabureau, luitenant-generaal Christopher C. Bogdan.

“Het is goed dat er na ruim 12 jaar politiek debat duidelijkheid is over de opvolger van de F16”, aldus minister Hennis-Plasschaert. “Dit is het point of no return. De F-35 is het modernste jachtvliegtuig dat voor diverse taken inzetbaar is. Diverse vergelijkingen hebben aangetoond dat het toestel voldoet aan de Nederlandse eisen. De luchtmacht heeft nu eindelijk duidelijkheid gekregen. Voor de gehele krijgsmacht is dit toestel belangrijk. Mannen en vrouwen die op missie zijn gestuurd, moeten kunnen beschikken over het beste materieel. Luchtsteun is daarbij onontbeerlijk en door de goede sensoren van het toestel zal de informatiepositie van militairen op de grond sterk verbeteren.”

Partner
In 2001 startte de ontwikkeling van de F-35. Een jaar later besloot Nederland deel te nemen aan de ontwikkelingsfase en 800 miljoen dollar te investeren. Het partnerschap zorgt voor nauwe industriële betrokkenheid bij de ontwikkeling. Nederlandse bedrijven benutten de kansen en dat is goed voor de werkgelegenheid.

Operationele ervaring
In 2008 besloot Nederland mee te doen aan de operationele testfase van de F-35. Net als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Daarvoor schafte Nederland onder meer 2 testtoestellen aan. Met beide F-35’s worden vliegers en technici opgeleid. Ook test de luchtmacht het toestel en doet zij daarmee de eerste operationele ervaring op. De inzichten die de operationele testfase oplevert zijn ook belangrijk voor de introductie van de F-35 in Nederland. Na afloop van de testfase, in 2018, kan Nederland beide toestellen gebruiken voor zowel training als inzet.

Het kabinet besloot in september 2013 de F-16 te vervangen door de F-35 Lightning II. Het is de bedoeling dat Nederland ten minste 37 nieuwe jachtvliegtuigen koopt.

F-35-2