dinsdag , 28 mei 2024
ICAO-gecertificeerde AutoGyro

Type certificaat voor Cavalon Pro autogyro

Lelystad Airport, 23 april 2015 – Voor het eerst in ruim veertig jaar is in Europa een ‘nieuwe’ autogyro volledig gecertificeerd. Het Duitse AutoGyro GmbH. ontving tijdens de AERO 2015 in Friederichshafen – uit handen van Tony Rapson (directeur CAA general aviation) – een volledig ICAO-conform CAA type certificate voor de Cavalon Pro. Daarmee is de Cavalon Pro de enige moderne autogyro die in Europa ook voor commerciële doeleinden mag worden gebruikt.

Cavalon Pro
De Cavalon Pro is de eerste side-by-side autogyro. De stoelen en voetpedalen zijn individueel verstelbaar voor een optimale zit. Door de riante hoeveelheid brandstof die de Cavalon Pro mee kan nemen, heeft hij een endurance van zo’n 5 uur.

Technische gegevens:

Lengte x breedte x hoogte: 4,7 m x 1,8 m x 2,8 m
Rotor diameter: 8,4 m
Kruissnelheid: 145 km/h.
Maximum snelheid: 160 km/h.
Motor: Rotax 912 ULS (100 pk) of Rotax 914 UL (turbo, 115 pk)
Brandstofcapaciteit (totaal): 100 liter

 

Remco van Ravenzwaaij, Autogyroschool - Lelystad-Airport
Remco van Ravenzwaaij, Autogyroschool – Lelystad-Airport

Toepassingsbereik
Remco van Ravenzwaaij, directeur van Autogyro School NL op Lelystad Airport; “Door hun relatief eenvoudige concept, zijn de productiekosten van autogyro´s relatief laag en zijn ze dus voordeliger in aanschaf en gebruik, dan helikopters. De duizenden autogyro´s die momenteel in Europa en daarbuiten vliegen, zijn echter allemaal als Microlight Aircraft (MLA´s) of als experimentele vliegtuigen gecertificeerd, en mogen niet commercieel worden gebruikt. Ik voorzie een mooie toekomst voor de moderne autogyro, nu de Cavalon Pro ook gebruikt mag worden voor bijvoorbeeld luchtfotografie, controle van elektrische hoogspanningskabels en pijpleidingen.”

Enige dealer
Autogyro School NL is de enige dealer van toestellen die door AutoGyro GmbH gebouwd worden. Het leveringsgamma bestaat uit de side-by-side Cavalon en de tandem-seat MTO Sport en Calidus. Bij de autogyroschool in Lelystad zijn deze drie typen allemaal in gebruik voor vlieglessen en kennismakingsvluchten.

Veilig
Autogyro´s zijn bijzondere hefschroefvliegtuigen waarbij de draagrotor niet permanent door de motor wordt aangedreven, maar waarbij de rotor ronddraait door de voorwaartse beweging van het vliegtuig door de lucht. Door hun karakteristiek goedmoedige vliegeigenschappen behoren autogyro´s tot de veiligste luchtvaartuigen ter wereld.

Link:
– www.autogyroschool.nl

ICAO-gecertificeerde AutoGyro