zaterdag , 13 juli 2024
Open Militaire Kampioenschappen Zweefvliegen

Open Militaire Kampioenschappen Zweefvliegen 2015 (BLOG)

Tropische temperaturen op de Sahara-strip

Malden, 5 juni 2015 – Vijfendertig graden in de schaduw op de strip en maar net genoeg voor de thermiek om los te komen. Pas tegen 13:30 begon er iets te borrelen, maar het hield niet over. De start moest dus nog een keer worden uitgesteld.

Toen er zich zwakke belletjes aankondigden, werden de eerste kisten opgelierd. Sommigen wisten de aansluiting al rap te vinden, maar voor anderen ging er een spannend half uurtje martelen met 20 cm. geïntegreerd stijgen op 200 meter aan vooraf. Er waren er ook die het opgaven en eieren voor hun geld kozen, of liever, de Sahara weer opzochten.

Behalve deze perikelen lag er ook nog een onweersstorinkje op de loer. De wedstrijdleiding had hier bij het opstellen van de opdrachten rekening mee gehouden. Voor alle klassen waren er  daarom kleine opdrachten van iets meer dan 100 km.

Hoe de deelnemers het er van af gebracht hebben en wat het eindklassement is geworden is te zien op: www.soaringspot.com

Jeroen van Dijk dagwinnaar in de clubklasse in zijn fraaie Mosquito
Jeroen van Dijk dagwinnaar in de clubklasse in zijn fraaie Mosquito

Malden, 4 juni 2015 – OMK 2015 dag 4. Superdag?

DEEL I
Een strakblauwe hemel beloofde vanmorgen veel goeds. Iedereen was daarom al vroeg in de weer met de voorbereidingen. De vliegers maakten hun kist in orde. De wedstrijdleiding broedde op het uitzetten van maximale opdrachten. Het resultaat; iedereen was ruim op tijd klaar voor een mooie dag met ‘smakelijk vliegen’.

Dat de wedstrijdleiding haar best gedaan heeft blijkt wel uit de opdrachten:
Clubklasse: driehoek van 310,93 km.
Combiklasse: polygoon met 3 keerpunten van 368,33 km.
Openklasse: polygoon met maar liefst 5 keerpunten van 508,64 km.

Het is nu aan de vliegers of zij zich dit vliegen ook inderdaad laten smaken.

DEEL II
Dat strakblauwe uit deel I kreeg vandaag nog een staartje. Hoewel er later in de ochtend voorzichtig wat cumuls verschenen, losten deze ook al snel weer op. Het werd dus een dagje met veel zogenaamde blauwe thermiek. Altijd lastig. En lastig was het. Misschien niet zo zeer voor de clubklassers waarvan er slechts twee van de dertien buiten stonden. De opdracht voor de clubklasse was dus haarscherp ‘gestoken’.

Iets minder verliep het voor de mannen in de combi- en de openklasse. Daar liepen er nogal wat stuk op de flink uit de kluiten gewassen opdrachten. De uitslagen liegen er hier niet om.

Morgen de laatste dag. Het wordt zomers, zo niet tropisch. Inclusief de tradtioneel daarbij horende onweerswaarschuwingen aan het einde van de dag. Dat wordt opletten geblazen. Nou, dat treft. Want dat deden ze toch al………van nature.

Opdrachten en uitslagen: www.soaringspot.com

OMK 2015

Malden, 3 juni 2015 – OMK 2015 dag 3 gecanceld. Geduld wordt niet beloond

Hoewel er vanmorgen nog wat optimisme heerste over de haalbaarheid van een nieuwe wedstrijddag, heeft de realiteit deze inmiddels achterhaald. De deelnemers aan het OMK 2015 hebben het grootste deel van de middag geduldig gewacht, maar het weer werkte niet mee.

De benodigde opklaringen lieten te lang op zich wachten en dus heeft de wedstrijdleiding de dag gecanceld. De weersvooruitzichten voor donderdag en vrijdag – tevens de laatste dagen van de wedstrijd – zien er veelbelovend uit.

Malden, 2 juni 2015 – OMK 2015 dag 2 gecanceld

OMK
Het weer was zo slecht, zelfs de sleepkist werd binnen gezet.

Geen makkelijke eerste dag op OMK 2015

Malden, 1 juni 2015 – Het weer zag er in de ochtend voor de deelnemers aan het OMK niet veelbelovend uit. Maar tegen de middag nam de hoop op een mogelijke wedstrijddag allengs toe. Het zwerk brak open en er ontstonden cumuls met een basis van zo’n 1300 meter boven MSL die, naarmate de dag vorderde, steeg naar net boven de 1600 m. Met name in Duitsland.

Maar laat u niet misleiden door deze ietwat optimistische voorstelling van zaken. Het stijgen was niet voor iedereen makkelijk te vinden of even betrouwbaar. Dit blijkt wel uit de uitslagen. Flink wat buitenlandingen. Voor sommigen eindigde de dag zelfs wel erg vroeg in één van de grazige weiden die Nederland rijk is. Pechvogel van de dag was Alexander Venema die 3,08 km voor de finish aan de grond stond.

Halve eeuw Open Militaire Kampioenschappen Zweefvliegen

OMK 2015 van start

Malden, 1 juni 2015 – Vandaag beginnen op het zweefvliegveld van Malden de Open Militaire Kampioenschappen Zweefvliegen. Daarmee wordt tegelijkertijd een bijzondere mijlpaal bereikt. Al 50 jaar wordt deze zweefvliegwedstrijd door Defensie georganiseerd. Reden voor een feestje. Zweefvliegers en Defensiepersoneel kennende zal dat wel goed komen.

Aan het einde van de wedstrijd (vrijdag 5 juni a.s.) wordt een klassement van de deelnemende actief dienende militaire en burger medewerkers van defensie opgemaakt. Dit klassement is onafhankelijk van de klasse van deelname en is gebaseerd op het gemiddelde percentage van de te behalen dagmaxima (aan punten) van de deelnemer. De hoogst geklasseerde vlieger in dit klassement ontvangt een prijs, alsmede de titel ‘Open Militair Kampioen Zweefvliegen’.

Vooralsnog staan er vandaag – voor de 42 deelnemers in de verschillende klassen – de volgende opdrachten op het bord:
– Clubklasse : afstand 184.64 km
– Combi klasse : afstand 218.71 km
– Open klasse : afstand 247.38 km

Vliegen in Nederland zal van dit evenement regelmatig een update op haar site publiceren. Daarnaast kunnen de wedstrijden gevolgd worden op:
www.soaringspot.com of www.omk.zweefportaal.nl
http://live.glidertracking.com