donderdag , 30 mei 2024

Schiphol Airport hackathon groot succes

Schiphol, 12 juni 2015 – Afgelopen weekend werkten zo’n 240 jonge hackers tijdens de Hack & Fly-hackathon op Schiphol en Paris-Charles de Gaulle aan toepassingen die de ultieme luchthavenbeleving mogelijk moeten maken voor passagiers. De winnende app navigeert passagiers door de luchthaven op basis van visuele herkenning en augmented reality. 

 Tijdens de 48-uur durende hackathon werkten 49 teams aan het bouwen van apps op basis van application programming interfaces (API’s) en datasets van beide luchthavens, de steden Amsterdam en Parijs en verschillende partners. Een groep hackers uit Roemenië, bestaande uit twee dames en twee heren, ging er met de hoofdprijs vandoor – een reis naar San Francisco. Zij ontwikkelden SURF, een app die passagiers helpt bij het vinden van de weg op de luchthaven en bijvoorbeeld vertelt waar je bent en hoelang je erover doet om bij de gate te komen. Binnenkort wordt gestart met het prototypen van de app met de intentie om deze daarna breed uit te rollen.

Volgens de internationale jury onderscheidt de SURF-app zich op drie punten van de concurrentie: innovativiteit, centraal stellen van de passagier en technisch vernuft. Winnares Ana-Maria Sutii over de app: “We zijn de brainstorm begonnen met naar de plattegrond van Schiphol te kijken. Wij dachten dat het veel beter kon. Lang niet iedereen kan kaart lezen, toch? Het moest dus eenvoudiger, intuïtiever en nog meer vanuit de internationale reiziger bedacht worden.” Het team bestond verder uit Ana-Maria’s man Alexandru, Eugen Podaru en Maria Neicu.

De andere winnaars in Amsterdam waren ‘Smart Grandma’, een app die je helpt op de luchthaven door je toe te spreken in jouw eigen taal en als een vriend, en de ‘Schipbot’-app. Deze toepassing helpt passagiers snel en efficiënt door het transferproces.

De ‘Hack & Fly’-hackathon komt voort uit de ambitie van Schiphol en Paris-Charles de Gaulle om voorloper te zijn in de markt en is onderdeel van de ‘open innovatie’-filosofie om samen met klanten, leveranciers en andere stakeholders vernieuwende concepten te ontwikkelen.

Link:
– http://www.hackandfly.com

schiphol