dinsdag , 16 april 2024
KLM

KLM en piloten bereiken CAO akkoord

Schiphol, 9 juli 2015 – De directie van de KLM en haar piloten hebben een akkoord bereikt over een nieuwe CAO. Dit werd afgelopen woensdag bevestigd door het luchtvaartbedrijf en pilotenbond VNV. Eerder die dag waren er al geruchten over een mogelijk akkoord. Het akkoord heeft als ingangsdatum 1 januari 2015 en kent een looptijd van drie jaar.

In het akkoord is onder meer vastgelegd dat de piloten de komende drie jaar af zullen zien van loonsverhoging. Verder wordt de pensioenleeftijd verhoogd van 56 naar 58 jaar en gaan piloten meer vlieguren maken. Dit zou een structurele besparing op jaarbasis opleveren van ruim 100 miljoen euro.

De KLM praat algeruime tijd met de piloten over een nieuwe CAO. De zustermaatschappij van Air France eist dat het cockpitpersoneel een bijdrage levert aan de dringend noodzakelijke kostenbesparingen bij het bedrijf.

Vorige week meldde de KLM nog dat het aantal vluchten in de winterdienstregeling zou worden teruggebracht, mede omdat er nog steeds geen CAO akkoord met de piloten was bereikt. Met de cabinebonden en vakbonden die het grondpersoneel vertegenwoordigen was al een akkoord bereikt over een nieuwe CAO.

De drie betrokken partijen zullen nu de resultaten van de gemaakte afspraken naast elkaar leggen om te beoordelen of de last van de te behalen bezuinigingen wel rechtvaardig verdeeld is.