dinsdag , 28 mei 2024
Solar Impulse 2 Hawaii

André Borschberg bereikt met Solar Impulse 2 Hawaii

Kalaeloa Airport, Hawaii (VS), 3 juli 2015 – Met de landing van Solar Impulse 2 op Kalaeloa Airport heeft André Borschberg de langste en zwaarste vlucht van de Solar Impulse 2 succesvol volbracht. Na 117 uur en 52 minuten landde hij veilig op het eiland Oahu.

Net na ‘sunrise’ landde Borschberg op 3 juli jl. om 05:55 uur (15:55 uur GMT) met de Solar Impulse 2 op Kalaeloa Airport, nabij de stad Honolulu. Hiervoor was er een afstand van ruim 7200 km. afgelegd. Hij verbreekt met deze vlucht de wereldrecords voor afstand en vluchtduur voor ‘solar powered aircraft’, alsmede voor de langste solo vlucht ooit! De records zullen (na controle) door de FAI (Fédération Aéronautique Internationale) worden geratificeerd.

“Door met succes deze 8ste vlucht te volbrengen mogen we toch wel vaststellen dat alle kritische componenten van de Solar Impulse 2 naar behoren functioneren en dat onze visie van een oneindige vluchtduur steeds dichterbij. ‘Perpetual flight’ is een realiteit”, aldus Borschberg.

Over een periode van 24 uur, slaapt Borschberg 8x gedurende 5 tot 20 minuten. Dit is alleen mogelijk op lagere hoogte waar er geen zuurstofmasker gedragen hoeft te worden. De dagelijkse inname van voedsel en vocht bestaat uit: 2.4 kg. vast voedsel, 2.5 l. water en 1.0 l. sportdrank. Verder doet hij 30 tot 45 minuten per dag yogaoefeningen om de negatieve effecten tegen te gaan van het – gedurende zeer lange tijd – stilzitten.

Het volgende been van deze circumnavigatievlucht leidt naar Phoenix in de staat Arizona (VS). Dit deel zal Bertrand Piccard voor zijn rekening nemen. Hierna volgen New York, een (nog onbekende) plaats in Europa en Abu Dhabi, het oorspronkelijke vertrekpunt.

Samenvatting van de vluchtgegevens:

  • Piloot: André Borschberg, medeoprichter en CEO van Solar Impulse
  • Vertek: Nagoya (Japan) op 29 juni om 03:03 uur lokale tijd (28/6/2015 18:03 uur GMT)
  • Aankomst: Honolulu (Hawaii) op 3 juli om 05:55 uur lokale tijd (15:55 uur GMT)
  • Vluchtduur: 117.52 uur
  • Maximale hoogte: 8634 meter (28.000 voet)
  • Gemiddelde snelheid: 61.19 km/h.
  • Afstand volgens vluchtplan: 7212 km.

Solar Impulse 2 Hawaii