woensdag , 29 mei 2024

Accu’s Solar Impulse 2 beschadigd door oververhitting

Hawaii, 15 juli 2015 – Onderzoek heeft uitgewezen dat de accu’s van de Solar Impulse 2 onherstelbaar beschadigd zijn. Oorzaak: oververhitting. Dit heeft tot gevolg dat het op zonne-energie aangedreven toestel van Andr√© Borschberg en Bertrand Piccard nog tot het vroege voorjaar van 2016 op Hawaii aan de grond zal blijven.

Al tijdens de start in Nagoya (Japan) liep de temperatuur van de accu’s te hoog op door overvloedige isolatie. Hierdoor konden de accu’s hun warmte niet (snel genoeg) afgeven aan de omgeving. Hoewel het Mission Team het temperatuurverloop nauwlettend in de gaten hield, was er verder niets dat zij hier aan konden doen.

Tijdens de vlucht, die 5 dagen en 5 nachten duurde, volgde de Solar Impulse 2 een profiel, waarbij er gedurende dag steeds naar 28.000 voet geklommen moest worden. Juist in die fase van de vlucht raakten de accu’s steeds oververhit.

De beschadiging aan de accu’s is volgens het engineering team niet zozeer een technische fout of het gevolg van gebrekkige techniek, maar eerder het gevolg van een evaluatiefout in bij het opstellen van een optimaal vluchtprofiel.

De reparaties nemen enkele maanden in beslag. Vertrek van de Solar Impulse 2 wordt daarom pas in april 2016 verwacht. Tot die tijd verblijft de Solar Impulse 2 in een hangaar op het vliegveld Kalaeloa.

Solar Impulse 2