vrijdag , 12 april 2024
Nederlands record formatiespringen voor vrouwen

Nederlands record formatiespringen voor vrouwen

Teuge, 14 juli 2015 – Afgelopen weekend is boven vliegveld Teuge het Nederlands record formatiespringen voor vrouwen verbroken. Maar liefst 34 vrouwen maakten tijdens een vrije val een formatie en braken daarmee het oude record van 25, dat al sinds 1995 stond.

De 34 vrouwen formeerden tijdens de vrije val een zg. ‘windmolen formatie’, waarbij ook nog eens de kleuren van de Nederlandse vlag zichtbaar werden. Tijdens de voorbereiding zijn de vrouwen diverse weekeinden op Nationaal Paracentrum Teuge bij elkaar gekomen om te oefenen en trainingssprongen te maken.

Op de vrijdagochtend, voorafgaand aan de recordpoging, verzamelde de vrouwengroep zich op NPCT om op de grond alles voor te bereiden. De windmolen formatie die later in de lucht gevormd zou moeten worden, werd op de grond nogmaals geoefend en ook alle routines werden voor de laatste keer doorgenomen. Daarnaast werden nog enkele trainingssprongen uitgevoerd.

Zaterdag 11 juli jl. zou de grote dag worden. Al om 09.00 uur werd er gestart met de eerste echte poging. Met twee vliegtuigen werden de vrouwen naar een hoogte van 15.000 voet gebracht. Na de afsprong doken zij in vrije val naar elkaar toe om, bij een (val)snelheid van 200 km per uur samen de windmolen in de lucht ‘neer te leggen’. Er waren meerdere pogingen nodig, maar tijdens de vijfde sprong ging het oude record – tot groot genoegen van de vrouwen – aan diggelen.