vrijdag , 21 juni 2024

Fotograferen met een drone … hoe pak je dat aan?

Begin juni van dit jaar verscheen van de hand van Wiebe de Jager het boek ‘Drone- fotografie’. Ter introductie hebben wij een korte samenvatting gemaakt van de onderwerpen die in het boek aan de orde komen. Zowel bestaande, als toekomstige gebrui- kers zullen veel nuttige tips en adviezen in dit boek kunnen vinden. Onderwerpen, die in het boek aan de orde komen zijn: aan- koop, voorbereiding, regelgeving, vlieg- en fotografietips.

Drone of UAV?
Steeds vaker zie je prachtige lucht- foto’s en -video’s voorbij komen op internet, in magazines en op tv. Dat is een direct gevolg van de opkomst van betaalbare unmanned aerial vehicles (UAV’s), ‘drones’ in de volksmond.

Uitgerust met een kleine camera kunnen drones het aardoppervlak fotograferen vanuit het perspectief van een vogel of helikopterpiloot. Uitgerust met GPS en allerlei sen- soren zijn deze drones in staat om zelfstandig hun positie en hoogte te behouden, zodat je als luchtfo- tograaf je optimaal kunt concen- treren op het krijgen van een goed shot.

Een drone kopen
Als je je gaat oriënteren op een drone, houd er dan rekening mee dat je niet zomaar je huidige spie- gelreflexcamera aan iedere drone kunt hangen. Die is simpelweg veel te zwaar, tenzij je een drone koopt van een paar duizend euro. Je kunt beter eerst eens kijken naar een ‘ready to fly’ drone met meegeleverde camera. Daarmee kun je direct uit de doos aan de slag. Vaak zijn deze drones voor- zien van vier rotors (‘quadcopter’), waarmee ze verticaal kunnen op- stijgen en landen en op één plek stil in de lucht kunnen hangen; alsof je een statief gebruikt met poten van een paar honderd meter lang.

Al voor een paar honderd euro koop je tegenwoordig een camera- drone, zoals de Parrot Bebop Drone, die via een smartphone of tablet bestuurd kan worden en daarop laat zien wat de camera registreert (‘first person view’).

Wil je echt goede fotokwaliteit, spaar dan door voor bijvoorbeeld een Phantom 3 van DJI of Q500 van Yuneec. Met beide drones kun je foto’s maken in een resolutie van 12 megapixels. Bovendien is de camera gemonteerd op een zogenaamde gimbal, een elektro- nisch gestabiliseerde cardanische ophanging die ervoor zorgt dat de camera op het zelfde punt gericht blijft en het schudden van de drone in de wind compenseert (iets wat vooral van belang is als je naast foto’s ook videobeelden wilt gaan maken). De twee laatst- genoemde drones stuur je met gemak honderden meters van je vandaan. De vliegtijd bedraagt zo’n twintig minuten op één accu.

Voorbereiding
Voordat je het luchtruim kiest, is het verstandig om je op de hoogte te stellen van de actuele regelge- ving voor het vliegen met drones. Als amateur mag je tot maximaal 120 meter hoog vliegen (dit was 300 meter en gaat eind 2015 mogelijk naar 50 meter), zolang je maar niet boven wegen, havens, aaneengesloten bebouwing of mensenmenigten vliegt en je uit de buurt blijft van vliegvelden. Verder moet je gedurende de ge- hele vlucht zicht houden op het toestel en mag je alleen overdag vliegen. Commercieel gebruik is niet zonder meer toegestaan, mits je beschikt over een vergunning en een onthe ng voor iedere vlucht (maar hier komt per 1 oktober 2015 mogelijk verandering in).

Verder is het zeker aan te raden om je drone eerst goed te leren kennen. Leer de betekenis van de kleursignalen die de ingebouwde leds geven uit je hoofd en zorg ervoor dat je weet hoe de drone reageert als de accu bijna leeg raakt (je zult niet de eerste zijn die een sloot in moet duiken om zijn automatisch dalende drone te redden). Ook doe je er verstandig aan om regelmatig het kompas te kalibreren en ervoor te zorgen dat je weet hoe de drone een goede GPS- x krijgt. Moderne drones kunnen automa- tisch terugvliegen naar het punt van opstijgen als bijvoorbeeld de verbinding met de zender/be- stuurder onverhoopt wegvalt (‘re- turn to home’), maar dan moet de beginlocatie wel goed ingesteld zijn. Kortom: neem de gebruiksaanwijzing aandachtig door en maak eerst wat oefenvluchten op een verlaten weiland.

Als amateur mag je tot maximaal 120 meter hoog vliegen

Mooie luchtfoto’s maken
Heb je eenmaal de besturing van je drone in de vingers en ben je bekend met de camera-instellin- gen, dan wordt het tijd om te be- ginnen met luchtfotogra e. De ruïne van een kasteeltje in de heuvels van Wales. DJI Phantom 2 Vision+. Stuur je drone niet meteen honderden meters de lucht in: vaak kun je vanaf een hoogte van een paar meter al de meest bijzondere foto’s maken. Zeker als je de camera recht omlaag draait krijg je een zeer unieke blik op de wereld, waardoor alledaagse taferelen totaal anders overkomen.

Maak optimaal gebruik van het
feit dat patronen en lijnen op de aardbodem vanuit de lucht tot fantastische composities kunnen leiden. Kijk thuis eens op Google Maps om te zien waar je mooie fotolocaties kunt vinden. Sta vroeg op om gebruik te maken van het mooie ochtendlicht, of speel met schaduwen, die het gevolg zijn van een laagstaande zon!

De branding van de zee, maar dan van- uit het perspectief van een zeemeeuw. Still uit een lmpje gemaakt met een DJI Phantom 2 Vision+. Maak je gebruik van een drone met een losse GoPro camera, dan zul je te maken krijgen met tonvervor- ming als gevolg van de sheyelens. Dat kan creatief uitpakken, maar de bolle horizon is lang niet altijd gewenst. Het is daarom goed om te weten dat je het sheye-e ect kunt voorkomen door recht naar voren te fotograferen. Je kunt ook achteraf het sheye-ef- fect verwijderen met software als Photoshop of apps voor dit doel op je smartphone of tablet.

Dronefotogra e – het boek
Enthousiast geworden? Lees veel meer over dit on- derwerp in het boek Focus op fotogra e: Dronefoto- gra e, van Wiebe de Jager (168 pagina’s, € 24,95, ISBN: 978-90-5940-835-7). In het boek wordt uitge- breid beschreven waar je op moet letten bij de aan- koop van een drone, hoe je je kunt voorbereiden op de eerste vlucht, met welke camera-instellingen je te maken krijgt en hoe je mooie luchtfoto’s kunt maken. Het boek is voorzien van talrijke foto’s van dronefoto- grafen van over de hele wereld. Ook de regelgeving komt aan bod: www.handboekdronefotografie.nl.