woensdag , 29 mei 2024
Dutch Junior Gliding Team

Zilver voor Robin Smit bij WK Zweefvliegen Junioren

Narromine (NSW, Australië), 12 december 2015 – Robin Smit (21), lid van het Nederlandse team dat de afgelopen twee weken aan de Wereldkampioenschappen Zweefvliegen voor Junioren op het vliegveld van Narromine in Australië deelnam, heeft zilver gewonnen.

Hoewel de verwachtingen nogal hoog gespannen waren vielen de resultaten aanvankelijk wat tegen. Toch wist Smit het hoofd koel te houden en vocht zich gedurende het kampioenschap een weg omhoog in het klassement. Moest Robin in het begin nog genoegen nemen met een plaats in de middenmoot, tijdens de 7e wedstrijddag (‘bijltjesdag’ als gevolg van veel buitenlandingen) wist hij zijn slag te slaan. Met een fraaie 5e (dag)plaats, schoot hij van de 12e naar de 4e plaats in het totaalklassement. Hij leek toen echt de smaak te pakken gekregen te hebben, want op de 9e wedstrijddag gooide hij er nog een dagoverwinning tegenaan, waardoor hij zelfs de tweede plaats in het totaalklassement voor zich op kon eisen. Deze positie zou hij niet meer afstaan.

Tijdens een spannende laatste wedstrijddag – iedereen hoopte misschien toch stiekem op een verrassing – zorgden de nummer 1 (Matthew Scutter) en 2 (Robin Smit) van het klassement er voor dat er geen gekke dingen meer zouden gebeuren. Beiden vlogen een behouden wedstrijd, om zodoende de eerder door hun bereikte resultaten te consolideren. Zij werden dan ook respectievelijk “slechts” 22e en 18e.

Ronald Deerenberg – die zich vast meer van het WK voor junioren had voorgesteld  – wist in de standaardklasse op de laatste dag een welverdiende tweede (dag)plaats te behalen. Dat moet hem zeker goed gedaan hebben.

In de clubklasse is een soortgelijk beeld te zien. Annemiek Koers weet haar positie in de middenmoot niet te handhaven en komt uiteindelijk op de 20e plaats van het eindklassement uit. Nick Hanenberg daarentegen lijkt – naarmate de tijd vordert – steeds meer in de wedstrijd te groeien. Hij werkt zicht van een 18e, via een 22e, op naar uiteindelijk een hele mooie 7e plaats in het eindklassement.

Iedereen kan (terecht) terugkijken op een succesvol en veilig verlopen evenement. Zoals wij natuurlijk al lang weten is dat niet vanzelfsprekend. De recente gebeurtenissen tijdens de World Air Games in Dubai herinneren ons daar weer eens aan.

Voor de deelnemers en de organisatie van deze WK Zweefvliegen voor Junioren zit het er op. Tijd voor een knallend en gezellig eindfeest. Al was het maar om het afscheid, dat onverbiddelijk zal volgen, nog even uit te stellen en na te genieten van de gebeurtenissen en opgedane ervaringen tijdens de afgelopen weken.

Links:
www.knvvl.nl
– www.dutchjuniors.zweefvliegen.net

Dutch Junior Gliding Team
Dutch Junior Gliding Team