vrijdag , 17 mei 2024
F-16 Schiphol

Schiphol ‘alternate’ voor F-16 ’s KLu

Schiphol, 26 januari 2016 – Twee F-16 ’s van vliegbasis Leeuwarden, zijn vanmiddag geland op Schiphol. De gevechtstoestellen van de KLu arriveerden rond het middaguur en vertrokken enige tijd later weer naar EHLW. Schiphol fungeert in Nederland als een van de uitwijkvliegvelden voor militair vliegverkeer.

Doel
Om gebruik te maken van Schiphol is het van belang dat de algemene procedures aldaar worden geoefend. Dit is dan ook de belangrijkste reden voor de vlucht naar Schiphol.

Quick Reaction Alert (QRA)
Afwisselend staan op vliegbasis Volkel en Leeuwarden permanent 2 bewapende F-16’s stand-by, in het kader van de Quick Reaction Alert (QRA). Indien noodzakelijk, zijn de F-16’s binnen enkele minuten in de lucht. De QRA kan bijvoorbeeld worden ingezet bij het onderscheppen en identificeren van vliegtuigen die ongeautoriseerd het Nederlandse luchtruim binnendringen.

‘Renegade’ procedure
Voor het begeleiden van een dergelijke situatie heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) een speciale procedure ontwikkeld. De ‘Renegade’ procedure is een regeling voor het verlenen van militaire bijstand ten behoeve van de bewaking van het Nederlandse luchtruim en de inzet van defensiemiddelen tegen een terroristische dreiging vanuit de lucht.

Schiphol is 24/7 operationeel en derhalve als (nood)uitwijk beschikbaar en uiterst geschikt. Mogelijke reden voor het gebruik van Schiphol als alternate door F-16’s kan bijvoorbeeld zijn: verslechterende weersomstandigheden op de thuisbasis. De uitgeweken toestellen vertrekken weer, zodra de omstandigheden op de thuisbasis verbeterd zijn. De toestellen worden dus niet tijdelijk of permanent op Schiphol gestationeerd.

Foto’s: Willem Lancee
Bron: mindef