dinsdag , 28 mei 2024
F16

F-16 ’s geen tijd voor shows

Den Haag, 27 januari 2016 – Door onder meer de missie in het Midden-Oosten geeft het F-16-demonstratieteam in 2016 geen shows. Om dezelfde reden zette de luchtmacht het F-16 Solo Display Team ook vorig jaar niet in.

Met een detachement van 200 militairen bombarderen de Nederlandse gevechtstoestellen al sinds oktober 2014 doelen van terreurorganisatie ISIS in Irak. Daarnaast staan in eigen land ook 2 F-16’s paraat om het luchtruim te verdedigen. Er is daardoor geen ruimte voor een opwerkperiode en spectaculaire shows van het demoteam.

Visitekaartje
Met het F-16 Solo Display Team geeft Defensie een visitekaartje af. Het toont de capaciteiten van het toestel en de vaardigheden van de vlieger. Die geeft acte de présence op vliegshows in binnen- en buitenland en wordt onder meer ingezet om collega’s voor de luchtmacht te werven.

Eind dit jaar eindigt de missie in het Midden-Oosten. Daarna bereiden de F-16-vliegers zich voor om begin 2017 het luchtruim van de Baltische staten te bewaken. Naar verwachting steelt het demoteam later dat jaar weer de show.

Bron: ministerie van Defensie