vrijdag , 31 mei 2024
F-35 Lightning II

F-35 bijgetankt door KDC-10

Breda, 28 april 2016 – Beide Nederlandse F-35 ’s zijn onlangs voor het eerst in de lucht bijgetankt door een Nederlands KDC-10 transportvliegtuig. Hiermee verkreeg de luchtmacht de nationale certificering om de F-35 ook  in de toekomst te voorzien van brandstof.  

Het tanken gebeurde zowel overdag, bij schemering als in het donker boven Edwards Air Force Base in de Amerikaanse staat Californië. De certificering is onderdeel van de operationele test- en evaluatiefase van de F-35 en ook nodig om in mei of juni de overtocht naar Nederland te maken.

F-35 naar Nederland
De F-35 komt volgens de huidige planning in de week van 23 mei voor 3 weken naar Nederland. Het toestel landt op Vliegbasis Leeuwarden. Dit maakte minister Jeanine Hennis-Plasschaert bekend. Naar alle waarschijnlijkheid presenteert het splinternieuwe gevechtsvliegtuig zich aan de Nederlandse belastingbetaler tijdens de Luchtmachtdagen – 10 en 11 juni – op vliegbasis Leeuwarden.