donderdag , 30 mei 2024

F-35 Joint Strike Fighter in Nederland

Vliegbasis Leeuwarden (EHLW), 23 mei 2016 – Vandaag komen de eerste twee F-35 Joint Strike Fighters aan in Nederland. De toestellen worden rond 20:00 uur lokale tijd verwacht op de vliegbasis Leeuwarden. Leeuwarden is hiermee de eerste Europese luchtmachtbasis die dit nieuwe gevechtstoestel mag ontvangen. Het is trouwens überhaupt de eerste keer dat de F-35 buiten de Verenigde Staten te zien is.

Route
De twee F-35’s vertrekken vanaf de bekende Edwards Air Force Base, ten noorden van Los Angeles en maken een tussenstop op Patuxent (‘Pax’) River Naval Station in de staat Maryland. Daarna volgt de oversteek over de Atlantische Oceaan. Tijdens dit gedeelte van de vlucht zullen de F-35’s ongeveer om de 2.000 km. worden bijgetankt vanuit de meevliegende KC-10 tanker van de KLu.

Er vliegt overigens ook een C-17 vrachtvliegtuig mee van de USAF, met aan boord 30 man personeel en 38.000 kg. vracht, ter ondersteuning van de missie.

Spotters
Vliegtuigspotters uit binnen- en buitenland zijn – sinds het bekend werd dat de F-35 naar Nederland zou komen – in rep en roer. Men verwacht dan ook dat er bij aankomst enkele honderden spotters rond de vliegbasis aanwezig zullen zijn om een glimp van de F-35’s op te vangen.

Livestream (23 mei 2016 – 19:30 uur)
Voor hen die de reis naar het hoge Noorden iets te ver vinden biedt de KLu een livestream aan. Klik hier om de live-beelden van de aankomst van de twee F-35’s te zien.

Belevingsvluchten
De toestellen zijn tijdelijk in Nederland voor zogenoemde belevingsvluchten. Er zijn zorgen bij omwonenden gerezen omdat de F-35 meer herrie zou maken dan de F-16. Daarom zullen er belevingsvluchten worden uitgevoerd vanaf Leeuwarden en Volkel. De JSF is ook te bewonderen tijdens de Luchtmachtdagen die op 10 en 11 juni op vliegbasis Leeuwarden worden gehouden.

Link:
– F-35 landt in Nederland (Livestream 23 mei 2016 – 19:30 uur)
– Luchtmachtdagen 2016