donderdag , 25 juli 2024

Air Combat Europe – voor een spectaculaire vliegervaring


Lelystad, 30 mei 2016 – In één dag van leerlingvlieger naar fighter ace? Dat kan vanaf vandaag bij Air Combat Europe (ACE). ACE is de eerste Europese luchtvaartonderneming die haar klanten op professionele wijze de mogelijkheid biedt om aan den lijve te ondervinden wat een air combat vlucht inhoudt. Ervaren F-16 vliegers geven daarbij instructie. Deelnemers kunnen gebrevetteerde vliegers zijn, maar zelfs zonder enige voorafgaande vliegervaring kan men aan deze ‘experience’ deelnemen. Kortom, het is praktisch voor iedereen toegankelijk.

ACE wordt gevormd door vijf lichte eenmotorige Blackshape tandem-trainers en negen (ex-) F-16 vliegers en instructeurs. Naast het geven van trainingen (of ‘experiences’), zullen zij ook demonstraties verzorgen op airshows en fly-ins.

Jan Willem van Doorn, voormalig officiervlieger op de F-16 en een van de initiatiefnemers: “Naast tactische instructeurs zijn het ook allemaal zeer ervaren vlieginstructeurs, met duizenden vlieguren op de F-16 en andere gevechtstoestellen. Zij begeleiden de leerlingvliegers tijdens de vlucht en waken over ieders veiligheid.” Bij ACE doet men er alles aan om de ervaring van een luchtgevecht zo intens mogelijk te laten zijn. De leerling zit voorin en weet zich gesteund door de kennis die hij achter zich in de cockpit heeft zitten. De leerling en de instructeur maken er samen een onvergetelijke ervaring van.

Air Combat Europe Squadron
Air Combat Europe biedt diverse programma´s aan waarbij eenmalig of voor een langere periode getraind kan worden in air combat. ACE hanteert daarbij een professionele militaire standaard. Mede-initiatiefnemer en Chief Flight Operations van ACE, Erik ´Corny´ Cornelisse: “Begrippen als ´Turn Circle´ en ´High/Low Yoyo´ zullen tijdens de vluchten bekend jargon worden. Deze termen worden bijvoorbeeld gebruikt tijdens een Basic Air Combat Manoeuvres training. Na een Advanced Air Combat Course wordt de student een ACE Graduate en is hij lid van het Air Combat Europe Squadron.

Militaire standaard en veiligheidsregels
Veiligheid en Gedisciplineerde Professionaliteit worden – bij alles wat Air Combat doet – met hoofdletters geschreven. De Blackshape-vliegtuigen zijn gloednieuw en worden perfect onderhouden. De ACE instructeurs zijn uiterst ervaren en bekwaam in het instructiegeven aan leerlingvliegers in air combat. Mede-oprichter van ACE Harald Kokelkoren: “De militaire standaard die ACE hanteert, garandeerd veilige vlieghoogten en afstanden tussen de deelnemende vliegtuigen tijdens alle vliegbewegingen.” ACE is aangesloten bij vliegschool Zelf Vliegen met een ATO (Approved Training Organisation) status.

Link:
– www.air-combat.eu
– contact@air-combat.eu

Fotografie: Frank Erébas