donderdag , 25 juli 2024
F-35

Nederland maakt kennis met F-35

Den Haag 7 juni 2016 – Nederland heeft in groten getale de rondvlucht van de F-35 gevolgd. De vlieger kolonel Bert de Smit zag vanuit zijn cockpit goed, hoe van Groningen tot Maastricht en van Enschede tot Den Haag mensen naar buiten kwamen om een glimp van het nieuwe jachtvliegtuig en z’n geluid op te vangen. 

De Smit: “Het was mooi om op al die markante plekken groepen mensen te zien kijken. Mooi ook dat mensen nu met eigen ogen het toestel konden zien dat de komende jaren voor veiligheid vanuit de lucht gaat zorgen. Ik genoot zelf ook van de vlucht. Prachtig om plekken als Kinderdijk en zijn molens op deze mooie dag zo van boven te zien.”

Gefotografeerd
Door de rondvlucht kon het grote publiek voor het eerst kennismaken met de opvolger van de F-16. De F-35 en een F-16 passeerden vele typisch Nederlandse plekken en de belangrijkste luchtmachtlocaties. Gedurende de vlucht werd het nieuwe gevechtsvliegtuig gefotografeerd vanuit een begeleidende F-16-tweezitter.

Trending
Op Twitter was de rondvlucht trending. Bram van Eijsden twitterde om 15.11 uur: “Gaaf hoor, dat waren ze dan: de F-35 ofwel #JSF boven #Arnhem. Goed te zien vanuit Elden!” Studenten Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek werden op hun wenken bediend. Vorige week hadden ze nog een F-35-vlieger te gast. Nu vloog het vliegtuig recht over het faculteitsgebouw van de TU Delft, waar tientallen studenten stonden te kijken.

Volwassener
Bas Nadorp leek zich te verbazen: “Dus als je ze over de stad laat vliegen, vindt iedereen ze wel cool?” Wendy Lubberts zag ‘m niet, maar hoorde de F-35 wel: “Hij klinkt volwassener dan de F-16.”

Link:
Luchtmachtdagen, 10 en 11 juni

Fotografie: Frank Crébas