dinsdag , 28 mei 2024
Northrop F-5E Patrouille Suisse

Northrop F-5E Patrouille Suisse neergestort bij Leeuwarden

Beetgum, 10 juni 2016 – Gistermiddag is iets na 16:00 uur een Northrop F-5E van Patrouille Suisse tijdens een oefening neergestort ten westen van de vliegbasis Leeuwarden, vlakbij het plaatsje Beetgum (Bitgum). De piloot wist zich met zijn schietstoel in veiligheid te brengen. Hij is aan zijn parachute bij de landing nabij een broeikas terecht gekomen. Daarbij heeft hij een botbreuk (voet), enkele snijwonden en wat kneuzingen opgelopen, maar is hij verder ongedeerd gebleven. Er hebben zich op de grond verder geen persoonlijke ongelukken voorgedaan bij derden.

Bij het ongeval was een tweede toestel – ook een Northrop F-5E – van hetzelfde demonstratie team betrokken. De piloot wist dit toestel veilig op de vliegbasis Leeuwarden aan de grond te zetten. Op foto is te zien dat meer dan de helft van het rechter hoogteroer is afgebroken.

De leiding van Patrouille Suisse heeft haar deelname aan de Luchtmachtdagen 2016 – die op 10 en 11 juni 2016 op de vliegbasis Leeuwarden worden gehouden – ingetrokken. Het is nog niet duidelijk of het demonstratieteam ook haar deelname aan andere luchtvaartevenementen zal cancellen. Deze ochtend komt op de vliegbasis een Zwitserse delegatie aan die zal bestaan uit: een militair justitieel team, veiligheidsexperts van de Zwitserse luchtmacht, ongevallenexperts, een team van medici en tenslotte een zg. Care-Team.

Patrouille Suisse is het visitekaartje van de Zwitserse luchtmacht. De eenheid bestaat sinds 1964 en voert vooral demonstratievluchten uit. De officiële taak van de Patrouille Suisse is: “Het tonen van de prestatiemogelijkheden, precisie en inzetbaarheid van de Zwitserse luchtmacht.” Het is de eerste keer in de 52-jarige geschiedenis van het demonstratieteam dat er een dergelijk ongeval plaatsvindt tijdens een training.

Een aantal medewerkers van de Onderzoeksraad Voor de Veiligheid (OVV) was snel aanwezig om een eerste verkennend onderzoek te doen naar de toedracht van het ongeval.

Opmerkelijk
De Koninklijke Marechaussee en de luchtvaartpolitie beginnen in opdracht van het Openbaar Ministerie meteen een strafrechtelijk onderzoek naar de vliegtuigcrash.

De Luchtmachtdagen 2016 gaan verder gewoon door, aldus burgemeester Crone van Leeuwarden.

 

Fotografie: www.ginopress.nl

De redactie van Vliegen in Nederland kiest ervoor om bij (vlieg)ongevallen en incidenten alleen over de feiten te berichten. Zij onthoudt zich van speculaties omtrent de omstandigheden en/of mogelijke toedracht. Voor verdere informatie verwijst zij naar het/de rapport(en) van de betrokken autoriteit(en). Deze zal/zullen eventueel op een later tijdstip door Vliegen in Nederland worden gepubliceerd.