donderdag , 20 juni 2024
Northrop F-5E Patrouille Suisse

Straaljager neergestort nabij vliegbasis Leeuwarden

Leeuwarden, 9 juni 2016 – Op donderdagmiddag 9 juni is in de buurt van vliegbasis Leeuwarden een straaljager neergestort. De hulpdiensten zijn massaal onderweg en hebben GRIP 1 afgekondigd. Het ongeluk gebeurde tijdens de opbouw van luchtmachtdagen. Er zijn op verre afstand zwarte rookwolken te zien. Volgens de eerste berichten zou het toestel, een Northrop F5 van Patrouille Suisse, vlakbij een huis in Bitgum terecht zijn gekomen.

Volgens berichten heeft er een botsing tussen twee vliegtuigen plaatsgevonden in de lucht; beide toestellen zouden naar beneden gekomen zijn. Een derde toestel raakte beschadigd aan een vleugel maar kan op eigen gelegenheid landen. Inmiddels is ook en traumahelikopter onderweg.

Update 17:11: Volgens de luchtmacht gaat het om 1 gecrashte Northrop F5, de 2e komt met schade binnen.

De redactie van Vliegen in Nederland kiest ervoor om bij (vlieg)ongevallen en incidenten alleen over de feiten te berichten. Zij onthoudt zich van speculaties omtrent de omstandigheden en/of mogelijke toedracht. Voor verdere informatie verwijst zij naar het/de rapport(en) van de betrokken autoriteit(en). Deze zal/zullen eventueel op een later tijdstip door Vliegen in Nederland worden gepubliceerd.

Fotografie: www.ginopress.nl