woensdag , 24 april 2024
KLM Cityhopper viert 50ste verjaardag

KLM Cityhopper viert 50ste verjaardag

Amstelveen, 12 september 2016 – KLM Cityhopper viert vandaag haar 50ste verjaardag. De 100% dochteronderneming van KLM, die ongeveer 300 vluchten per dag uitvoert naar 58 veelal zakelijke Europese bestemmingen, voerde op 29 augustus 1966 haar eerste vlucht uit onder de naam Nederlandse Luchtvaart Maatschappij (NLM). Passagiers aan boord van alle KLM Cityhopper-vluchten worden vandaag verrast met een feestelijke traktatie.

Boet Kreiken, directeur KLM Cityhopper
“We zijn er trots op hoe KLM Cityhopper zich heeft ontwikkeld tot de grootste hub ‘feeder’ operator op Schiphol voor KLM en haar partners. Hierdoor kunnen elke dag meer dan 20.000 passagiers kiezen uit 300 vluchten per dag naar 58 Europese bestemmingen. Dit is niet mogelijk zonder de professionele en zeer toegewijde medewerkers op de grond en in de lucht. Dit geldt eveneens voor onze belangrijke partners, waaronder Embraer, Fokker, Martinair-RJC en Nayak.”

Verleden
In 1966 werden er twee lijnen opgericht: de Noordelijke, via Enschede naar Groningen en de Zuidelijke, via Rotterdam en Eindhoven. De vloot bestond destijds uit twee van de Koninklijke Luchtmacht gehuurde Fokker F27 Friendships, die van militair naar civiel toestel waren omgebouwd. Bij de NLM werkte destijds 22 personeelsleden. In 1991 wijzigde de naam in KLM Cityhopper door samenvoeging van NLM Cityhopper en de luchtvaartmaatschappij NetherLines (opgericht in 1984). In 1997 werd ook Air UK, die voornamelijk met Fokker 100- en 50-toestellen vloog, geïntegreerd, een enorme uitbreiding.

Heden
Dagelijks voert KLM Cityhopper zo’n 300 vluchten uit; 100.000 vluchten per jaar met meer dan 7 miljoen passagiers. De KLC-vloot bestaat vandaag uit 30 Embraer 190’s, 3 Embraer 175’s en 13 Fokker 70’s. In 2017 neemt KLM Cityhopper definitief afscheid van de laatste Fokker 70 in haar vloot. In december 2008 ontving KLM Cityhopper al de eerste twee Embraer 190’s en in augustus dit jaar de derde Embraer 175. In begin 2018 bestaat de vloot van KLM Cityhopper uit 30 Embraer 190’s en 17 Embraer 175’s. Deze vliegtuigen zijn niet alleen zuiniger, maar hebben ook een beperktere uitstoot. In 2015 is KLM Cityhopper uitgeroepen door een internationale vakjury tot ‘Regional Airline of the Year in the World’.

Onlangs maakte KLM haar nieuwste bestemming in Europa bekend: Dublin. Bij aanvang van het nieuwe winterschema op 30 oktober vliegt KLM tweemaal per dag op Dublin, ook hier weer uitgevoerd door KLM Cityhopper.

Link:
blog.klm.com/nl/vijftig-jaar-klm-cityhopper/

KLM Cityhopper viert 50ste verjaardag