donderdag , 13 juni 2024

Luchtvaartmaatschappij leeft informatieplicht aan passagier goed na

Hooddorp, 6 oktober 2016 – Nederlandse luchtvaartmaatschappijen informeren hun passagiers goed over hun rechten als er iets mis gaat met een vlucht, bijvoorbeeld bij vertraging. Dit blijkt uit een onderzoek dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) vandaag publiceert. Desondanks heeft de ILT vorig jaar meer passagiersklachten gegrond verklaard dan in het jaar ervoor: 402 tegen 356. Deze toename komt door een verruiming van de compensatieplicht. 

De ILT let erop dat luchtvaartmaatschappijen de rechten van hun klanten respecteren. In dat kader onderzocht de inspectie bij vijftien maatschappijen of zij hun passagiers informeren over hun rechten, zoals zij verplicht zijn. Maatschappijen die het proces rond passagiersrechten op orde hebben komen hun plichten beter na, is het uitgangspunt. Naast de verplichte brochure melden sommige maatschappijen hun klanten bij het online inchecken dat ze naar hun rechten moeten vragen. Bij een aantal maatschappijen kunnen passagiers een claim indienen via de website, e-mail of sociale media.

Klachten 
Passagiers die vinden dat een luchtvaartmaatschappij hun klacht over een vlucht ten onrechte niet honoreert, kunnen de inspectie om een oordeel vragen. Als de ILT de klacht gegrond vindt, kan de passagier met dit oordeel naar de rechter stappen om compensatie af te dwingen.

De inspectie kreeg in 2015 in totaal 1732 klachten over passagiersrechten binnen, minder dan en jaar eerder toen er 2038 binnenkwamen. Zij verklaarde er wel meer gegrond; 402 in 2015 tegen 356 in 2014. De klachten gingen over vertraging, overboeking of de annulering van een vlucht.

De toename komt doordat luchtvaartmaatschappen voortaan moeten compenseren bij vertraging door technische mankementen die niet door een externe oorzaak zijn ontstaan. Het Europese Hof heeft dit in september 2015 bepaald.