zaterdag , 18 mei 2024

Forse stijging van verstorende vliegtuigpassagiers

Hoofddorp, 23 oktober 2016 – Nederlandse luchtvaartmaatschappijen melden steeds vaker bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) dat zij te maken hebben gehad met passagiers die de orde op de luchthaven of in het vliegtuig hebben verstoord. Het Analysebureau Luchtvaartvoorvallen van ILT houdt voor Nederland de gegevens over deze zgn. Unruly Pax bij. Afgezien van overlast voor andere passagiers en voor het (cabine)personeel van de luchtvaartmaatschappij is wangedrag ook een risico voor de vliegveiligheid.

Aan het eind van het derde kwartaal van 2016 zijn al exact evenveel meldingen binnen gekomen als in 2015 over het hele jaar, te weten 723. Het wangedrag bestaat uit het niet opvolgen van aanwijzingen van het personeel, vaak uitmondend in agressief taalgebruik of gedrag. Ook gaan veel meldingen over roken en/of overmatig alcohol- of drugsgebruik aan boord. Procentueel komen de meeste meldingen van unruly pax voor op lange afstandsvluchten. In absolute getallen is er het meest sprake van wangedrag op vluchten van en naar het Verenigd Koninkrijk en Spanje (bron informatieblad ABL april 2016).

unruly-pax