donderdag , 25 juli 2024
John Glenn

Astronaut John Glenn overleden

Columbus (Ohio, Verenigde Staten), 8 december 2016 – Op donderdag 8 december jl. is John Glenn – de eerste en misschien wel bekendste Amerikaanse astronaut – overleden in Columbus, Ohio. Op 20 februari 1962 veroverde John Glenn de harten van iedereen in de zogenoemde free world, toen hij als eerste Amerikaan in een baan rond de aarde ‘vloog’. Zo’n tien maanden eerder – op 12 april 1961 – was Yuri Gagarin hem voor gegaan. Tot grote schrik van de Amerikanen. Opnieuw hadden de VS een slag in de wedloop om de verovering van de ruimte verloren van de Sovjet Unie.

Glenn was een van de populairste Amerikaanse astronauten uit het Mercury 7 programma. Naast twee ruimte vluchten kende de carrière van Glenn een bijzonder verloop. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vloog hij bij de US Marine Corps 59 gevechtsmissies in de South Pacific op F4U Corsairs en nog eens 90 missies in de Koreaanse oorlog op 9F9 Panther interceptors and F-86F Sabres. Verder was hij vierentwintig jaar lang senator van de staat Ohio en deed hij een gooi naar het presidentschap van de VS. Op 29 oktober 1998 keerde de toen 77-jarige Glenn nog een keer terug in de ruimte aan boord van Spaceshuttle Discovery. De missie duurde bijna negen dagen. Zijn eerste missie duurde nog geen vijf uur.

Met het overlijden van John Glenn is de laatste van de eerste zeven Amerikaanse astronauten – de Mercury Seven – heen gegaan.

“Godspeed John Glenn!”; dit waren via de radio de woorden van collega astronaut en mission controller Scott Carpenter, toen Glen op het punt stond te vertrekken voor de eerste Amerikaanse bemande ruimtevlucht in Spaceship Mercury 7.