woensdag , 24 april 2024

Verharde baan voor Vliegveld Midden-Zeeland

Arnemuiden, 12 februari 2017 – Eindelijk krijgt Vliegveld Midden-Zeeland een ‘verharde’ baan. Deze keer eens geen asfalt of beton, maar van gras gemengd met gemalen kunstgrasvezels. Het vliegveld heeft hiermee ook meteen een primeur.

Op Vliegveld Midden-Zeeland koesterde men al lange tijd de wens van een verharde baan. Vooral als het veel geregend heeft brengen vliegtuigen veel schade aan de huidige grasmat aan. Met name de spoorvorming leidt tot verdere problemen. Directeur Enno Belderok zegt hierover: “Als de baan verhard is, kunnen we langer doorvliegen en is er minder schade dan met gewoon gras.”

De bovenste 30 cm. van de bodemlaag van de baan wordt straks vermengd met de kunstgrasvezels. In werkelijkheid zijn dit versleten vezels van kunstgrasmatten. Daarna wordt er opnieuw gras ingezaaid. Belderok: “Dit spul is veel harder dan gras. We hebben sinds oktober een proefveld en daar krijg je nog geen schroevendraaier ingedrukt.”

Vliegveld Midden-Zeeland heeft meer redenen om voor kunstgrasvezels te kiezen in plaats van asfalt. Het is beduidend goedkoper, het veld blijft groen en de meeste gebruikers hebben helemaal geen behoefte aan asfalt.

Een jaar geleden ontving de directie van het vliegveld een vergunning om de baan te verharden. Alleen moest toen het geld nog gevonden worden. Volgens Belderok is de financiering inmiddels ‘zo goed als rond’ en kan er in het voorjaar gestart worden met de aanleg.