donderdag , 25 juli 2024

Jachtvliegers trainen voor luchtoverwicht tijdens Frisian Flag

Leeuwarden, 28 maart 2017 – Frisian Flag is weer begonnen. Vanaf Vliegbasis Leeuwarden trainen jachtvliegers tot en met vrijdag 7 april complexe missies in internationaal verband. De ongeveer 50 toestellen worden in die periode in de lucht voorzien van brandstof.

Dat gebeurt vanaf vliegbasis Eindhoven door tankervliegtuigen van Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland. Zo maken ze van Frisian Flag gebruik voor de  European Air Refueling Training (EART), waarbij het vliegend tanken wordt geoefend.

De laatste jaren werkte Nederland tijdens alle buitenlandse missies samen met verschillende landen. Recente voorbeelden zijn de operaties in coalitieverband boven Irak en Oost-Syrië tussen oktober 2014 en juli 2016. Nu beschermt Nederland tot 1 mei met 4 F-16’s vanuit Litouwen het luchtruim boven de Baltische Staten. Dergelijke missies tonen het belang aan van internationale samenwerking.

Dat doen vliegers van verschillende luchtmachten dan ook. Zo nemen naast F-16’s van België, Nederland en Portugal, GR4 Tornado’s van de Britten deel aan Frisian Flag. Verder doet Duitsland mee met Eurofighters, Frankrijk met de Mirage 2000 en de Amerikanen komen met F-15’s. Om bijvoorbeeld ontvangst van radiosignalen te verstoren vliegt er ook een storingsvliegtuig.

Vliegend tanken
Vanwege de beschikbaarheid van zoveel jachtvliegtuigen is Frisian Flag gecombineerd met het vliegend tanken. Ook hier geldt de noodzaak voor verschillende landen om te trainen met internationale partners. Een voorbeeld is de recentelijke inzet van een Nederlandse KDC-10 in het Midden-Oosten. Daar leverde het brandstof aan de internationale coalitie die strijdt tegen ISIS.

De vliegbewegingen zijn op de werkdagen tussen 8.00 en 16.30 uur. Het trainen gebeurt niet alleen het luchtruim van Nederland, maar ook in dat van Duitsland en Denemarken.