donderdag , 25 juli 2024
Kabinet kiest voor Boeing 737 BBJ

Kabinet kiest voor Boeing 737 BBJ

Den Haag, 4 april 2017 – Het kabinet heeft besloten het nieuwe regeringsvliegtuig bij Boeing te kopen. Het wordt een Boeing 737 Business Jet. De kosten bedragen 89 miljoen euro. Het vliegtuig, waarvan ook de koning gebruik gaat maken, krijgt de registratienaam PH-GOV en gaat de PH-KBX geheel vervangen. PH staat voor Nederland en GOV staat voor government ofwel regering. In de PH-GOV kunnen evenveel mensen als in de PH-KBX, namelijk 24.

Brevet koning
Opmerkelijk is verder dat het kabinet weer gekozen heeft voor het Amerikaanse Boeing, en niet voor het Europese Airbus. Het kabinet schrijft hierover dat uit de aanbesteding geen geldige bieding kwam, waarna exclusief met Boeing is onderhandeld. Vorig jaar werd bekend dat Willem-Alexander een opleiding volgde om te mogen vliegen met een Boeing 737. De Rijksvoorlichtingsdienst benadrukte toen dat dit niets te maken had met de toekomstige keuze van het nieuwe regeringstoestel.

Fokker Technologies gaat in opdracht van Boeing het interieur van het vliegtuig maken. Dat wordt overigens een standaard interieur, “functioneel om te kunnen werken en te rusten”, schrijft minister Schultz in een brief aan de Kamer. Het nieuwe toestel kan zonder tussenstop de overzeese gebiedsdelen bereiken, iets wat de KBX niet kan. Begin 2019 wordt het toestel opgeleverd. Vorig jaar mei werd besloten tot de aankoop, omdat de Fokker 70 aan vervanging toe is. De KBX wordt zeer binnenkort verkocht, meldt Schultz.