zondag , 14 juli 2024
KLM Flight Academy - NK Zweefvliegen 2017

KLM Flight Academy – NK Zweefvliegen 2017 – dag 3, update

Dag 3, vrijdag 26-05-2017

Vandaag heet, droog, blauw en de thermiek, zwak. Daarmee is de briefing voor vandaag wel samengevat. Ideaal weer dus voor een spannende dag op de KLM Flight Academy – NK Zweefvliegen 2017 op Terlet. Bij de opdrachten voor vandaag is hiermee rekening gehouden en de B-opdrachten worden voor de zekerheid al tevoorschijn gehaald. Natuurlijk hoopt iedereen weer op een enerverende maar ook leuke wedstrijddag. Het devies voor vandaag: flink insmeren en pet op!

UPDATE
Zo, de derde dag zit er op. De mannen hebben flink moeten werken (en zweten) voor hun centen. Het was, zoals gezegd, blauw. Meer blauw op straat? Nee, meer blauw in de lucht. Maar goed, het is een wedstrijd en iedereen zal het moeten doen met dat wat hem wordt voorgeschoteld. “De directie kan niet aansprakelijk gesteld worden voor….” en ga zo maar door. De ’thermiciteit’ is misschien niet geweldig, maar krijgt zeker een voldoende.

Alle opdrachten zijn richting NNO en O van Terlet uitgezet met afstanden variërend tussen 225 en 242 kilometer voor de verschillende klassen.

De ongelukkige Jelmer Vis moet in de clubklase de dagoverwinning overlaten aan Frank Hiemstra, doordat hij een 2 min straf heeft gekregen voor het ‘missen van de finishlijn’. Voor het klassement heeft dat geen gevolgen. De plaatsen een tot en met drie blijven onveranderd; Jelmer Vis, Frank Hiemstra en Alexander Venema. De clubklasse mag zich verheugen op een groeiende populariteit, met name onder de jongere wedstrijdvliegers. Er wordt bijzonder competitief gevlogen en de sfeer onder de vliegers is bovengemiddeld goed.

Wie vandaag in de 18m klasse Steven Raimond (1R) wil verslaan moet harder dan 90.68 km/h gemiddeld vliegen over de opdracht van 242.33 km. Daarin is niemand geslaagd. Hierdoor maken hij en ook Hans Biesters (2C) met vier plaatsen een flinke sprong omhoog in het klassement. Steven staat nu met 1700 punten op de eerste plaats. Met het kleinst mogelijke verschil van slechts een punt, staat Sikko Vermeer achter hem op de tweede plaats (1699 punten). Hadriaan staat “een straatlengte” daar weer achter met een verschil van wel vijf punten (1695 punten). Overbodig om te zeggen dat het in de kop van het klassement van de 18m. om de kleintjes gaat en het voorlopig ongemeen spannend is.

Tjeerd Reitsma (L8) en de enige Belgische deelnemer Rik vanden Boer (MH), blijken zich in de combiklasse goed thuis te voelen in dit blauwe weer. In het klassement heeft ze dat geen windeieren gelegd. Tjeerd maakt maar liefst vijf plaatsen goed en weet zich daarmee net binnen de top drie te nestelen. Rik kan zich van de ‘ongelukkige’ dertiende plaats ontdoen en staat nu negende. Waar er winnaars zijn, zijn er ook verliezers. Vandaag gaat de pechprijs naar Francois Jeremiasse. Hij staat na 80.71 km al buiten. De dagoverwinning is net als gisteren voor het team Wolff & Borgmann (DX) met een gemiddelde snelheid van 83.38 km/h over de opdracht van 233.56 km.

In de openklasse is het vandaag stuivertje wisselen. Ronald Termaat (XT) vliegt over de opdracht, met een gemiddelde snelheid van 103.45 km/h van 251.68 km, 10 km/h sneller dan Jeroen Verkuijl (APU) en behaalt daarmee de dagoverwinning. Het team Felsbourg & Den Baars (DB) weet zich vandaag door het behalen van de derde plaats ook naar dezelfde plaats in het klassement te worstelen. Zij ruilen daarbij van plaats met Rien Bastiaanse (B) die nu vijfde staat. Op dit moment lijkt de strijd om de eerste plaats te gaan tussen Ronald en Jeroen, aangezien er zo’n 300 punten verschil zit tussen de bovenste twee plaatsen en de derde plaats.

Morgen weer een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Het weer blijft onverminderd goed.