vrijdag , 21 juni 2024
KLM Flight Academy - NK Zweefvliegen 2017

KLM Flight Academy – NK Zweefvliegen 2017 – dag 4

Dag 4, zaterdag 27-05-2017

Tot nu toe hebben we met een droom NK te maken met geweldig weer. Misschien thermisch niet super, maar om over zo’n “detail” te gaan lopen klagen zou ridicuul zijn. Vandaag hebben we opnieuw te maken met wat de Engelsen ‘a sweltering day’ noemen. En alles in het giroblauw (voor de wat ouderen onder ons nog wel bekend). De wedstrijdleiding is niet mild komt met opdrachten van tussen de pakweg 225 en 300 kilometer.

In de clubklasse is het vandaag bijltjesdag. Door de buitenlandingen van o.a. de nummers een en drie wordt het klassement behoorlijk door elkaar geschud. Hierdoor weet Frank Hiemstra (74) de eerste plaats te bemachtigen met een behoudende wedstrijdvlucht, 53,04 km/h gemiddeld, over 225.81 km. Jelmer Vis (HE) en Alexander Venema (XA) dalen in het klassement naar respectievelijk de zevende en achtste plaats. De dagoverwinning is voor Sven Kruizenga (E9) met een gemiddelde snelheid van 74.33 km/h. Vijf van de elf kisten staan buiten.

Opnieuw een goede dag voor Steven Raimond (1R) in de 18m klasse. Hij weet in al dat blauw het beste zijn weg te vinden en eist met een gemiddelde snelheid van 88.35 km/h over 281.77 km de dagoverwinning voor zich op. Op de voet gevolgd (met 22 sec. verschil) door Sikko Vermeer (29) die met een tweede plaats genoegen moet nemen. In de top van het klassement blijft alles onveranderd. Steven heeft zijn voorsprong op Sikko weten ‘uit te bouwen’ met maar liefst drie hele punten. Kortom, de spanning in de 18m klasse blijft gehandhaafd.

In de combiklasse was het na twee achtereenvolgende dagoverwinningen (task 2 & 3) tijd voor iets anders. Had Rik vanden Boer gisteren al een aanloop genomen dat goed was voor een tweede plaats, vandaag was hij in de race op handicap gewoon de snelste van allemaal, met een gemiddelde snelheid van 75.84 km/h over een afstand van 280.37 km. Francois zat hem in het kielzog en kon zich mede daardoor revancheren voor gisteren, toen hij onfortuinlijk en vooral snel buiten stond. Vandaag is een tweede plaats zijn deel met een gemiddelde snelheid van 76.10 km/h, maar op handicap minder punten (967) krijgt. Vijf van de 14 kisten staan buiten.

In de openklasse vinden er geen verschuivingen in het klassement plaats. Ronald Termaat (XT) wint voor de derde dag op rij en heeft “eindelijk een meetbaar verschil” van 27 punten weten te bewerkstelligen met nummer twee in het klassement, Jeroen Verkuijl (APU).

Vannacht worden er onweersbuien verwacht. Het is dus nog even de vraag welke invloed die zullen hebben op het weer van morgen.

Opdrachten, IGC logfiles en uitslagen zijn te vinden op:
www.soaringspot.com/en_gb/nk-zweefvliegen-2017