zaterdag , 18 mei 2024
KLM Flight Academy - NK Zweefvliegen 2017

KLM Flight Academy – NK Zweefvliegen 2017 – dag 10

Dag 10, vrijdag 2-6-2017

Laatste dag. Voor de laatste keer krijgen alle deelnemers nog een kans iets aan hun positie in het klassement te doen. Of het een verbetering wordt, weten we aan het eind van de dag. Aangezien de ontwikkeling van de thermiek aanvankelijk wat onbetrouwbaar verloopt, wordt de eerste start een paar keer uitgesteld, waarna besloten wordt dat er voor alle klassen een B-opdracht komt. Uiteindelijk wordt er om 13:30 uur gestart.

Opdrachten voor club-, combi-, 18m- en openklasse zijn respectievelijk: 165.89 km, 194.74 km, 234.05 km en 253.17 km. Allen een polygoon.

Het weer ontwikkelt zich later van redelijk naar behoorlijk goed, hetgeen zou kunnen betekenen dat de nieuwe B-opdrachten misschien net iets te klein zijn. Aan de andere kant zou je ook kunnen zeggen dat aan het eind van een toch wel zware wedstrijd het niet zo erg is als op de laatste dag de opdracht van een lichter kaliber is. Er wordt dan ook niet veel door de vliegers geklaagd.

In de clubklasse heeft Jeroen van Dijk (KM) met zijn LS3 er flink de gang in. Hij vliegt de opdracht rond met een gemiddelde van maar liefst 103.04 km/h. Op de tweede en derde plaats gevolgd door Jelmer Vis (HE – Cirrus) en Hinse Osinga (SXY – Libelle).

KLM Flight Academy - NK Zweefvliegen 2017

Dit leidt tot de volgende einduitslag:
1. Frank Hiemstra FAC Cirrus 4954 punten (Nederlands Kampioen)
2. Sjors van Loon ACvZ Cirrus 4781 punten
3. Jeroen van Dijk ACvZ LS3 4680 punten

Francois Jeremiasse (VV) zet in de combiklasse de sokken er nog een keer lekker in en wint met zijn Ventus 2ax de dag met een gemiddelde snelheid van 120.64 km. Hij wordt daarbij op de voet gevolgd door het team Wolff & Borgmann (DX) met een Arcus T. Op een knappe derde plaats volgt dan Jaap Horsten (WW) met zijn op respectabele leeftijd rakende LS6a.

Eindklassement na de laatste dag:
1. Wolff & Borgmann GeZC Arcus T 5554 punten (Nederlands Kampioen)
2. Robbie Seton KACK LS8 5193 punten
3. Sjoerd van Empelen GeZC LS8 4881 punten

In de top van het klassement van de 18m klasse verandert er na de laatste wedstrijddag niets meer. Jelmer Wassenaar (71) wint met zijn LS10-a weliswaar de dag met een gemiddelde snelheid van maar liefst 130.27 km/h, maar blijft daarmee zoals daarvoor op de derde plaats staan. Steven Raimond (1R) wordt vandaag tweede en Hadriaan van Nes (JS) derde.

Dat levert in de 18m het volgende eindklassement op:
1. Sikko Vermeer ACvZ ASG 29Es 5125 punten (Nederlands Kampioen)
2. Hadriaan v. Nes ACS JS1b 5026 punten
3. Jelmer Wassenaar GeZC LS10-a 4697 punten

In de openklasse blijft de strijd tussen de nummers een en twee tot de laatste dag ongemeen spannend. Met een miniem verschil in punten vechten Jeroen Verkuijl (APU) en Ronald Termaat (XT), op deze laatste dag, om de eerste plaats in het eindklassement. Vandaag valt (hoe logisch) definitief de beslissing. Ronald weet de dag, met 119.83 km/h gemiddeld, te winnen en Jeroen verspeelt enkele kostbare punten met een zesde plaats.

Het eindklassement in de openklasse ziet er dientengevolge als volgt uit:
1. Ronald Termaat GeZG JS1-C 5657 punten (Nederlands Kampioen)
2. Jeroen Verkuijl ZCR JS1-C EVO 5606 punten
3. Mark Wering KNVvL Nimbus 4T 5012 punten