dinsdag , 28 mei 2024
PB 7 Spitfire

Noorse Spitfire deelnemer aan de 9e editie Oostwold Airshow

Oostwold, 2 juni 2017 – Eén van de deelnemende warbirds aan de 9e editie van de Oostwold Airshow, de Spitfire HF Mk.IXe uit 1944, is de afgelopen weken voorzien van een speciaal kleurenschema.

Het vliegtuig heeft alle uiterlijke kenmerken gekregen van een Spitfire die in 1944 werd gevlogen door de Noorse Wing Commander Rolf Arne Berg. Eigenaar ‘Norwegian Spitfire Foundation’ wil op deze manier stilstaan bij het levensverhaal van een Noorse oorlogsveteraan en oorlogsheld.

Bijzonder is dat het originele exemplaar van deze Spitfire verongelukte op 3 februari 1945 tijdens een aanval op, toen nog, het Duitse vliegveld Eelde. Spitfire PV181/RAB stortte neer op een boerderij in de Koesteeg / Drift 4 in het Drentse dorp. De 27-jarige piloot Rolf Arne Berg verloor daarbij het leven.

De bijzondere ‘Noorse’ Spitfire zal in Oostwold ongetwijfeld veel bekijks trekken. Net zoals alle andere warbirds waarvan een groot aantal reeds vrijdagmiddag op Oostwold Airport neerstreek. Zowel op zondag 4 als maandag 5 juni komen naast de vele historische vliegtuigen ook moderne aerobatic toestellen en verschillende beroemde formatieteams in actie. Waaronder de ‘Belgian Red Devils’ het demoteam van de Belgische Luchtmacht.

Naast het vliegprogramma zijn er beide dagen in de ochtenduren verschillende randactiviteiten, waaronder de ‘Airmarket’ (met een record aantal standhouders), optredens van ruim zeventig re-enactors, klassieke tractoren en slapstick voorstellingen van het ‘Flying Circus Theater’.

Tijdens de static show kunnen bezoekers vliegtuigen van dichtbij bekijken en misschien zelfs wel een praatje maken met bijvoorbeeld één van de deelnemende piloten. Beide dagen zijn er nog tickets aan de kassa verkrijgbaar.

Het showprogramma begint zowel op zondag 4 juni als op maandag 5 juni, 2e Pinksterdag, om 12.00 uur.

Link:
oostwold-airshow.nl