dinsdag , 28 mei 2024

Sjoerd van Empelen wereldkampioen bij junioren

Pociūnai (Litouwen), 12 augustus 2017 – Nederland is weer een wereldkampioen bij het zweefvliegen rijker. Na acht wedstrijddagen is Sjoerd van Empelen van de Gelderse Zweefvliegclub (GeZC) wereldkampioen zweefvliegen 2017 geworden bij de junioren in de standaardklasse. Vanmiddag vond de spannende ontknoping plaats. Uiteindelijk bleek, op deze laatste dag van het kampioenschap, de voorsprong van Sjoerd voldoende om nummer een te blijven in het totaalklassement. 

In de clubklasse heeft Nick Hanenburg nog geprobeerd zich eveneens op het podium te ‘vliegen’, maar dat is hem helaas niet gelukt. Niettemin is de uiteindelijk door hem behaalde 4e plek ook zeker iets om trots op te zijn, hoewel (top)sporters daar vaak zelf anders over denken. Behalve Nick, mag ook Sjors van Loon een FAI diploma in ontvangst nemen voor zijn 9e plaats in de standaardklasse. Lars Groot eindigde in deze klasse als 17e.

In de clubklasse leek Jelmer Vis vandaag nog bijna een dagoverwinning mee naar huis te kunnen nemen, maar hij moest uiteindelijk genoegen nemen met een 2e plaats. Hij staat, even zo goed, morgen toch even op het podium. Een mooie afsluiting voor Jelmer, die op de valreep aan teamNL werd toegevoegd. Jelmer werd uiteindelijk 36e in het totaalklassement.

Robin Smit, de vice-wereldkampioen van 2015 in de standaardklasse, moet uiteindelijk genoegen nemen, met een – voor hem waarschijnlijk teleurstellende – 26e positie. Aanvankelijk stond hij na dag vijf op een derde plaats in het klassement. Maar twee vroege buitenlandingen op dag zes en zeven van het kampioenschap maakten helaas een abrupt einde aan zijn vooruitzichten op een hoge klassering.

Links:
– www.soaringspot.com/en_gb/jwgc2017/
www.knvvl.nl
www.fai.nl