vrijdag , 12 april 2024
GoPro Karma drone

GoPro Karma Drone – Pilot Report

De Karma Drone werd voor het eerst, eind 2016 aangekondigd tijdens een pro- ductlancering in Lake Tahoe Californië, USA. De GoPro Karma drone is een ready to y quadcopter en wordt geleverd met een remote controller en de Karma Grip. Tijd om de drone eens nader te bekijken en in de praktijk te testen.

GoPro heeft een mooi en zeer compleet pakket samengesteld en verpakt in een back-pack. Naast de drone tre en we alle benodigde kabels en oplader, een accu, remote control, Karma Grip en afhankelijk van de uitvoering, met of zonder GoPro Hero 5 camera. De remote controller is handzaam en voelt goed aan. Een pluspunt is het scherm. Alles in één. Geen gedoe, zoals bij veel andere remotes van drones, om bijvoorbeeld je smartphone te moeten koppelen, wat dan dienstdoet als scherm. De licht- opbrengst van het Karma scherm, is verblu end goed, ook in de felle zon.

De GoPro Karma drone beschikt over vele gebruikelijke features voor een drone zoals een return-to-home knop en verschillende vliegmodi. Ook heeft GoPro een ightsimulator ontwikkelt, waarin beginnende drone piloten eerst kunnen oefenen. Uit de praktijk kunnen we stellen dat na een avondje oefenen thuis op de bank met de ingebouwde sim in de remote controle, er praktisch geen verassingen meer zijn bij het in ‘real’ vliegen met de drone.

GoPro Karma droneCamera’s en Grip
Wat belangrijk is met het Karma-systeem is dat de gimbal- en camera-sta- bilisator een modulaire eenheid is, die in seconden van de drone naar de handheld greep kan worden overgezet. Dit stelt je in staat om te vliegen en beelden vast te leggen vanuit de lucht en vervolgens de gestabiliseerde GoPro over te zetten naar een hand- held modus om actie’s op de grond, vast te leggen. De Karma Grip heeft opties, die je in staat stellen om de cameramodi te veranderen en op te slaan met duimbediening – waardoor het een handig hulpmiddel is. Voor

het maken van beelden met de GoPro Karma drone kan je gebruik maken van de GoPro Hero 4 of nieuwe GoPro Hero 5 Black. Dankzij de bolle lens van de GoPro camera’s krijgt je bij uitgebrei- de landschapsfoto’s vaak afgeronde hoeken. Met een speciale functie bij de nieuwe GoPro lijn kun je ook een rechte horizon instellen. Hierdoor zien je foto’s en video’s er nog natuurlijker uit en wordt de werkelijkheid realis- tisch weergegeven. De camera is dus los te gebruiken in tegenstelling tot
de meest concurrerende drones waar de camera vast is ingebouwd. Met een extra accessoire is de camera, mount met zuignap, dus ook te gebruiken in je vliegtuig voor het vastleggen van je vlucht met bijvoorbeeld een cockpit view.

Geschikt voor beginners en experts
Een GoPro actiecamera besturen lukt veel mensen nog wel, maar een drone is van een andere orde. GoPro is erin geslaagd om de drone toegankelijk te maken voor een brede doelgroep. Zelfs als je nog niet eerder een drone hebt gevlogen, zul je geen
hebben om de Karma in de lucht te houden. Zoals hierboven genoemd helpt het om even te oefenen met de ingebouwde simulator.

GoPro Passenger app
Met deze app is het mogelijk om iemand mee te laten kijken naar
de beelden die gemaakt worden, real-time, zonder dat op de remote wordt mee gekeken. Hiervoor down- loadt je de GoPro Passenger app, beschikbaar voor iOS en Android. Zet deze app op je smartphone of tablet en kijk live mee met de beelden van de GoPro.

De praktijk
De accu’s van de Karma en remote zijn volledig opgeladen. Nu in de praktijk brengen, wat we hebben geoefend op de ingebouwde ight- simulator. We vinden een geschikt veldje, geen obstakels staan hinder- lijk in de weg. De drone en remote kunnen aangezet worden.

GoPro Karma droneHet eerst van belang, is dat de drone ook daadwerkelijk een x krijgt met de satellieten. Altijd makkelijk als
de drone weet vanaf welke positie gestart is i.v.m. bijvoorbeeld het in- drukken van de ‘home’ knop of als de batterij op dreigt te raken. Dan vliegt de Karma automatisch terug en landt op de plaats van vertrek. Nadat we de knop ‘start’ hebben ingedrukt, spoelt de drone even op en gaat recht omhoog naar een hoogte moeite van ca. anderhalve meter, waar hij wacht op input. We laten hem even hoveren. Er staat een klein windje, waardoor we goed kunnen zien hoe en of de drone zich hiervoor corrigeert. Hij laat zich niet ‘weg zetten’, zowel op lagere als op, bij deze test, 30 meter hoogte.

Nu de drone ‘hangt’ kijken we via het scherm om ons heen. We maken een 360. Op de remote bedienen we de ‘tilt’ van de camera. Recht naar be- neden en rustig omhoog. Alles werkt perfect. Er zijn verschillende Auto Shot opties, die je kunt gebruiken voor het verkrijgen van soepele, professionele vi- deo’s. De twee meest bruikbare zijn de Orbit en Kabel Cam. Met de baan kun je het punt instellen waarbinnen je een onderwerp of object wilt vastleggen en je kunt de snelheid van de manoeuvre instellen, zodra deze wordt gestart. Kabel Cam zet A & B-punten in een recht pad en zal automatisch tussen die punten vliegen, zodat je de camera kanteling kunt regelen voor het opnemen van ‘dolly shots’. Vergeet je de camera in opname te zetten, geen paniek, de camera start vanzelf de opname. Vliegen in een beginners-mode heeft als voordeel, dat de drone zich smooth laat besturen. Wij testen de gimbal door, uit stilstand, vol gas vooruit te geven. Een indrukwek- kende acceleratie. Bij het bekijken van de opname is te zien, dat de beelden keurig stak zijn, geen verschuivigen van beeld, wel in snelheid.

Overzicht
Het GoPro Karma-systeem is een com- plete, ready-to-go drone- en stabilisator- kit. Voor een eerste generatie drone van een fabrikant, die niet zo bekend is met drones, denk ik dat GoPro een goede concurrent in de markt is, als ze hun technologie kunnen blijven ontwikkelen. Als je een fan bent van GoPro-camera’s en al met hun beeldkwaliteit en me- dia-work ow comfortabel bent, zal het Karma-systeem niet teleurstellen. Goed is om te weten, dat de drone geen sensoren aan boord heeft t.b.v. obstacle avoidance. De door GoPro geclaimde tijd waarmee gevlogen kan worden (20 minuten) is iets minder, namelijk 12 tot 15 minuten. Afhankelijk van wat je doet en hoeveel energie door de drone wordt verbruikt o.a. bij het corrigeren voor de wind, het op zijn plaats houden. Als je een beginnende drone pilot bent (weinig of geen ervaring), is de Karma drone makkelijk te vliegen met veel functies om een vlucht veilig uit te voeren en mooie beelden te maken. Met de Hero5 Black, zoals wij hebben getest, zijn wij zeer tevreden met de resulte- rende beelden. Er zijn 2 kits beschikbaar bij, o.a. The Pilot Shop in Lelystad; de GoPro Karma met Hero5 Black, € 1.399,95 en de GoPro Karma zonder Hero5 Black voor € 999,95 voor als je al een Hero4 of -5 in je bezit hebt.