vrijdag , 21 juni 2024
KLM’s 98e Delfts blauw huisje is ouderlijk huis Anthony Fokker

KLM’s 98e Delfts blauw huisje is ouderlijk huis Anthony Fokker

Amstelveen, 6 oktober 2017 – KLM viert vandaag haar 98ste verjaardag. Daar hoort ook dit jaar weer een nieuw Delfts blauw huisje bij. Gekozen is dit jaar voor de ouderlijke woning van Anthony Fokker in Haarlem.

Het 98e huisje werd vandaag op feestelijke wijze onthuld in de St. Bavokerk in Haarlem. President-directeur KLM Pieter Elbers overhandigde het eerste huisje officieel aan de Burgemeester van Haarlem, de heer Jos Wienen.

Luchtvaartpionier Fokker
De Haarlemse woning van de familie Fokker lag aan de Kleine Houtweg nr. 41 (nu nr. 65). Vermoedelijk dateert het pand al uit 1791.De KLM replica is gebaseerd op het huidige woonhuis aan de Kleine Houtweg 65. Hier groeide Anthony Fokker, luchtvaartpionier en vliegtuigbouwer op. De voorzolder op de 2de verdieping, via een dakkapel uitkijkend over het park, was zijn domein. Zijn zelf ontworpen celluloid vliegtuigjes wierp hij vanuit de dakkapel naar buiten. Anthony Fokker groeide eind jaren ‘20 uit tot de grootste vliegtuigbouwer ter wereld, met fabrieken in Nederland en de Verenigde Staten.

Afscheid KLM van Fokker-vloot
KLM neemt eind oktober 2017 afscheid van het laatste Fokker toestel. Met de uitfasering van de Fokker 70 verdwijnt het laatste vliegtuig van Nederlandse makelij uit de vloot van de Nederlandse luchtvaart. De 97-jarige geschiedenis van KLM met Fokker komt hiermee ten einde

Geschiedenis KLM-huisje
KLM reikt sinds de jaren vijftig Delfts blauwe huisjes uit aan boord. De huisjes zijn replica’s van bijzondere gebouwen in Nederland. Vanaf 1994 loopt het aantal in de collectie synchroon met de leeftijd van KLM. Sindsdien wordt ieder jaar op 7 oktober een nieuw huisje aan de straat toegevoegd. De huisjes worden op intercontinentale vluchten aan passagiers in de World Business Class uitgereikt.