woensdag , 22 mei 2024
Pipistrel Alpha Electro (Vliegveld Hilversum)

Eerste elektrische vlucht in Nederland

Hilversum, 19 oktober 2017 – De eerste elektrische vlucht in Nederland heeft op 13 oktober j.l. plaatsgevonden. Het vliegtuig vertrok vanaf vliegveld Hilversum voor een korte vlucht naar Vliegbasis Soesterberg. Daar nam het toestel deel aan het hi-tech event ‘Science for Humanity.

Het elektrische tweezits toestel vliegt geluidsarm, duurzaam en wordt vanaf 2019 ingezet voor trainingsvluchten van piloten in opleiding (PPL en LAPL). Met de huidige elektromotor en accu kan er ongeveer anderhalf uur mee gevlogen worden en behaalt een snelheid van 200 kilometer per uur.

Jaap-Jan Ferweda, iFly:
Er vliegen al meer elektrische toestellen rond in de wereld. Dit toestel is onderdeel van de eerste serieproductie van het elektrisch vliegtuig. Er bestaan nu tien tot vijftien exemplaren van. Andere toestellen werden verkocht aan de Verenigde Staten en Zwitserland, waar er vooral mee wordt getraind door nieuwe piloten. De EASA (European Aviation Safety Agency) doorloopt met Pipistrel het certificeringsprogramma dat in 2019 afgerond zal zijn waarna de eerste productiemodellen beschikbaar komen.

In eerste instantie laadt de vliegschool de batterijen – twee exemplaren van zo’n 60 kilo per stuk – nog met ingekochte groene stroom. Maar er zijn plannen om de elektriciteit zelf op te wekken met zonnepanelen. Hoeveel panelen er nodig zijn en hoelang dat duurt, hangt af van de sterkte van de zon. De batterijen hebben een capaciteit van 21 kw/h. Elk jaar verbetert de capaciteit van batterijen drie tot vijf procent. Eens in de vijftig jaar komt er een doorbraak van 50 procent verbetering. Daar zitten we nu dichtbij. Men verwacht dat de vliegtuigen van Pipistrel binnen vijf jaar tijd, 2,5 uur kunnen vliegen.

Lees ook: Elektrisch vliegen op vliegveld Hilversum

Links:
iFly Pipistrel
Vliegschool Hilversum
NMM