dinsdag , 28 mei 2024

Laatste commerciële vluchten Fokker 70

Schiphol, 30 oktober 2017 – Afgelopen weekend heeft KLM uitgebreid afscheid genomen van de Fokker 70. Hiermee komt een einde aan de 97-jarige samenwerking tussen KLM en Fokker. De uitfasering van de Fokker 70 bij KLM Cityhopper is de afsluiting van een bijzondere en unieke periode in de Nederlandse luchtvaartindustrie.

Laatste vlucht vol symboliek
De laatste zes commerciële vluchten van de Fokker 70’s van KLM vertrokken zaterdag, waarvan de allerlaatste vanuit Londen. En dat was niet toevallig. De eerste twee Fokkers II’s van KLM werden in gebruik genomen op 30 september 1920. Het waren ook de eerste passagiersvliegtuigen van KLM. Eerste bestemming toen: Londen. En zo is na de laatste vlucht van afgelopen zaterdag de cirkel weer rond. De laatste vlucht uit Londen landde rond 20:30 uur op Schiphol en was herkenbaar aan de speciale afscheidslivery, met een afbeelding van Anthony Fokker. Het toestel werd op Schiphol feestelijk ontvangen met een speciaal watersaluut en maakte nog een ereronde over het platform. Voor het personeel van KLM Cityhopper was die avond een feest georganiseerd om ze te bedanken voor hun inzet, professionaliteit en prestaties.

Farewell Fokker boek
De Fokker 70 is een markant en bijzonder vliegtuig, herkenbaar aan het kenmerkende vleugelprofiel en de typische T-staart. De toestellen blijven overigens te bewonderen in de lucht. De laatste Fokkers van KLM zijn verkocht aan luchtvaartmaatschappijen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Fans van de Fokker 70 kunnen bovendien hun hart ophalen met het speciale Farewell Fokker 70 boek ‘Dutch at Heart’. Het prachtig geïllustreerde boek is in een gelimiteerde oplage te bestellen via www.fokker-70.nl.

Onthulling speciaal Fokker-monument
Op zondagochtend 29 oktober werd een speciaal KLM- Fokker monument onthuld op Schiphol-Oost. De onthulling vond plaats in aanwezigheid van pers en genodigden en werd verricht door KLM president-directeur Pieter Elbers, voormalig directeur KLM Cityhopper, Boet Kreiken en Frans van der Pol, VP van Fokker. De tekst op het monument: “Dit staartmonument is een eerbetoon aan alle hardwerkende medewerkers van KLM, Fokker en KLM Cityhopper die samen over de periode 1920 – 2017 met deze prachtige Nederlandse vliegtuigen wereldwijd opereerden en daarmee luchtvaartgeschiedenis schreven.”

Modernisering vloot
Na de eerdere uitfasering van de Fokker 50, Fokker 100 en nu de Fokker 70 staat een nieuwe generatie toestellen klaar. KLM Cityhopper begon in 2008 met de vervanging van haar Fokker-vloot met moderne E-Jets, Embraers E-190 en Embraer E-175+. Deze zorgen voor verdere uitbreiding van het bestaande netwerk, hogere vliegfrequenties (ruim 106.000 vluchten per jaar) en beduidend lagere kosten. Met deze verregaande modernisering draagt KLM Cityhopper bij aan een efficiëntere en milieuvriendelijker operatie waarbij kwaliteit en comfort voor passagiers hoog in het vaandel staan.

Link:
– www.fokker-70.nl