woensdag , 29 mei 2024

Schnitker (KNVvL) spreekt FAI toe

Lausanne, 1 november 2017 – Meer dan 100 delegaties van nationale aeroclubs uit de wereld namen deel aan de 111th FAI General Conference. De FAI GC 2017 werd gehouden van 26 t/m 27 oktober in Lausanne (Zwitserland), de vestigingsplaats van de FAI.

Rechten van luchtsporten
Als gebruikelijk werd aandacht besteed aan ontwikkelingen van luchtsporten in diverse landen. KNVvL-voorzitter Ronald Schnitker sprak de vergadering toe over de toenemende beperkingen en uitsluitingen van luchtsporten in het Nederlandse luchtruim, mede als gevolg van de ontwikkelingen rond Lelystad Airport.

Ronald Schnitker (Voorzitter Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart):
“The foregoing brings us to the question: who owns the airspace? The crucial element in this discussion is still the sovereignty of the State over its own territorial air space. The International Convention on Civil Aviation, known as the Chicago Convention, is primarily intended for commercial aviation. In this Convention, we will find nothing about (the rights of) air sports. Also in EU –legislation there are no specific rules or recommendations about the use of airspace by national air sports. In my opinion airspace is obviously within the public domain entrusted to the State to be managed in the interest of all citizens”.

Ronald Schnitker pleitte voor het veilig stellen van de rechten van luchtsporters door de belangen van luchtsporten te bespreken bij internationale organisaties als ICAO en de Europese Commissie.

Dit pleidooi leidde tot het opstellen van een gemeenschappelijke verklaring waarin de Executive Board van de FAI namens de deelnemende landen wordt uitgenodigd dit onderwerp met grote urgentie te bespreken bij (inter)nationale luchtvaartorganisaties. Dit teneinde de positie van luchtsporten veilig te stellen, te verbeteren en te komen met een stappenplan. De Executive Board, die deze verklaring mede onderschrijft, heeft toegezegd dit onderwerp te zullen oppakken.

Links:
www.knvvl.nl
www.fai.org