dinsdag , 28 mei 2024

XCOR Aerospace failliet

Washington (US), 10 november 2017 – XCOR Aerospace heeft op 8 november j.l. haar faillissement aangevraagt. Het Amerikaanse bedrijf dat het Lynx-ruimtevliegtuig ontwikkelde legde de activiteiten al in 2016 stil.

In juni 2014 nam XCOR Aerospace het Nederlandse bedrijf Space Expedition Corporation (SXC) over, dat van plan was om Lynx-vluchten uit te voeren vanaf de op Curaçao geplande Caribbean Spaceport. Het toestel had al in 2014 moeten vliegen en in 2015 betaalde passagiers moeten vervoeren voor een gewichtsloosheid ervaring van enkele minuten. Tickets zouden $ 150.000 kosten.

XCOR was na het annuleren van de Lynx nog wel bezig met het ontwikkelen van nieuwe technieken waaronder de 8H21, een raketmotor op basis van vloeibare waterstof en vloeibare zuurstof die kandidaat was voor ULA’s Advanced Cryogenic Evolved Stage en materialen om lichtgewicht kunststof brandstoftanks voor raketten van te maken.