zondag , 14 juli 2024
Lelystad Airport

Tweede Kamer wil tekst en uitleg over geluidsoverlast luchthaven Lelystad

Den Haag, 14 november 2017 – De Tweede Kamer wil tekst en uitleg, van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur, over de geluidsoverlast die uitbreiding van luchthaven Lelystad zou veroorzaken. Een voorstel voor een debat kreeg dinsdag brede steun.

Vorige maand moest het ministerie van Infrastructuur erkennen dat er nogal wat mankeerde aan het milieueffectrapport (MER) dat over de luchthaven was opgesteld. „Het is hartstikke duidelijk dat er dingen mis zijn gegaan”, zei Jan Paternotte (D66) toen over de geluidsberekening. Dat vond ook Mustafa Amhaouch van coalitiegenoot CDA. „Besluiten moeten worden genomen op basis van juiste informatie.”

Actiecomité HoogOverijssel is al langer kritisch over de plannen voor Lelystad, die vakantievluchten van Schiphol moet gaan overnemen. Volgens de actiegroep krijgen veel meer mensen in een veel groter gebied met geluidsoverlast te maken dan uit de berekeningen van het MER naar voren komt. Ook hebben burgers te weinig inspraak gehad, is er onvoldoende rekening gehouden met botsingen met vogels en is de “veiligheid een ondergewaardeerd ding.”