donderdag , 25 juli 2024

Piloten maken zich zorgen over veiligheid Schiphol

Amsterdam, 15 november 2017 – Schiphol moet meer doen aan de vliegveiligheid. Dat schrijft pilotenvereniging VNV in een brandbrief aan de Tweede Kamer. Volgens de vakbond wordt met serieuze waarschuwingen over de kans op ongelukken rond de luchthaven nauwelijks iets gedaan.

Afgelopen april verscheen er een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de verkeersveiligheid op Schiphol. Daaruit kwam naar voren dat de luchthaven met een relatief groot aantal bijna botsingen kampt, zowel in de lucht als op de grond. Dat komt door de ligging van de start- en landingsbanen, die elkaar kruisen. Dat leidt vaak tot gevaarlijke situaties. Ook het herhaaldelijk wisselen van landingsbanen is een grote zorg voor de piloten.

Arthur van den Hudding (voorzitter VNV):
Op Schiphol weet je nooit wat je te wachten staat. Er wordt wel zestien keer per dag van landingsbaan gewisseld, omdat men de hinder wil beperken. Luchtvaartmaatschappij KLM, Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) zeggen druk bezig te zijn met een integraal veiligheidsmanagementsysteem. Maar de piloten merken daar weinig van.

Schiphol

Foto: www.luchtopname.nl