dinsdag , 28 mei 2024
Schiphol

Schiphol is een veilige luchthaven

Schiphol, 15 november 2017 – In april 2017 publiceerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid het rapport Veiligheid vliegverkeer luchthaven Schiphol, waarin zij concludeert dat Schiphol voldoet aan alle veiligheidsniveaus van nationale en internationale regelgeving. Om veilig te blijven tijdens en na eventuele verdere groei van de luchthaven (na 2020) heeft de raad aanbevelingen gedaan. Daar zijn we vanzelfsprekend mee aan de slag gegaan. 

Het belangrijkste nu is om te benadrukken dat Schiphol een veilige luchthaven is. We zetten ons samen met alle partners op Schiphol 24/7 in om onze reizigers een veilige en zorgeloze vlucht te bieden.

Elke luchthaven moet voldoen aan strenge mondiale wet- en regelgeving. Ook Schiphol. Samen met Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) hebben we een zeer open meldingscultuur. We vinden het heel belangrijk dat voorvallen gemeld worden. Het doel hiervan is om te leren en maatregelen te nemen om de veiligheid verder te verbeteren in de toekomst. LVNL onderzoekt alle meldingen. Daarnaast is er een team van professionals (het Runway Safety Team) dat op Schiphol dag in dag onafgebroken aandacht besteedt aan het verminderen van deze runway incursions. We doen nooit concessies aan veiligheid.

We hebben laatst met de luchtvaartsector een uitgebreide toelichting gegeven aan het ministerie over onze gezamenlijke aanpak naar aanleiding van het rapport van de OVV. Dat is ook de rol die wij als ‘havenmeester’ zien. Wij verbinden de partijen en voeren regie. Dat doen we in dit geval via het Veiligheidsplatform Schiphol (VpS). Het platform is niet vrijblijvend. We spreken elkaar aan de op de wederzijdse verantwoordelijkheden. Veiligheid staat op een en daar hebben alle partijen een verantwoordelijkheid in. Alleen intensieve samenwerking zorgt ervoor dat we ook in de toekomst de veilige luchthaven blijven die we nu zijn.

Link:
– OVV: Veiligheid vliegverkeer luchthaven Schiphol

Bron: Schiphol