dinsdag , 28 mei 2024

Seminar Safety Leadership met Sidney Dekker

Amsterdam, 8 december 2017 – Seminar Safety Leadership met Sidney Dekker: De mens is lang gezien als de zwakke schakel die een bedreiging is voor de veiligheid. Maar in de praktijk zien we ook de mens juist als de factor die functioneren überhaupt mogelijk maakt. De systemen die ons omgeven zijn enorm complex in sociaal, technisch en logistiek opzicht. We hebben menselijke vermogens als flexibiliteit en veerkracht nodig om bijvoorbeeld een medische operatie of de chemische industrie gaande te houden. Hoe kunnen we die kracht omarmen zonder slachtoffer te worden van ‘menselijke fouten’?

In dit seminar illustreren we hoe we zwakke plekken in de organisatie bloot kunnen leggen en de veiligheid proactief kunnen verbeteren. We beschrijven de waan van menselijk falen en hoe veiligheid in een complex systeem gemaakt en gebroken wordt. We geven aan hoe professionals ondanks alle invloeden van buitenaf toch verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor de veiligheid. En natuurlijk gaan we in op hoe we een knelpunt kunnen blootleggen en verbeteren als het dan toch mis gaat.

Dit seminar wordt gegeven door professor Sidney Dekker en lector Robert Jan de Boer. Sidney is psycholoog, piloot, professor in het Australische Brisbane en een vooraanstaand denker en veelschrijver over fouten en veiligheid. Het afgelopen jaar zijn weer twee nieuwe boeken van zijn hand verschenen: The Safety Anarchist: Relying on human expertise and innovation; reducing bureaucracy and compliance en The End of Heaven: Disaster and Suffering in a Scientific Age. Robert Jan de Boer is lector Aviation Engineering aan de Hogeschool van Amsterdam en genomineerd voor de Lector van het Jaar verkiezing 2017-2018, mede omdat hij uitstekend in staat is om de brug te slaan van wetenschap naar de praktijk.

Het seminar wordt gehouden in Amsterdam op zaterdag 20 januari van 9:00 tot 16:30 gevolgd door een netwerkborrel. Dit seminar wordt gegeven in het Nederlands en is met name gericht op managers en directieleden in veiligheidsgevoelige industrieën zoals de gezondheidszorg, transport, defensie, chemie en (kern)energie. Ook toezichthouders en vertegenwoordigers van de overheid worden uitgenodigd om deel te nemen. Lunch, koffie of thee en borrel zijn inbegrepen.

Link:
– Seminar safety leadership