woensdag , 24 april 2024
Transavia

Gestrande passagiers Transavia kunnen compensatie claimen

Afgelopen week zijn passagiers op Nederlandse luchthavens door middel van flyers gewaarschuwd voor een eventuele pilotenstaking op korte termijn van Transavia. De directie van Transavia probeerde tot een overeenkomst te komen voor een nieuwe cao, maar dat is niet gelukt. Dit heeft ertoe geleid dat zij nu gaan staken.

Consumentenwebsite Vlucht-vertraagd.nl roept op om een claim in te dienen via hun website. Gestrande passagiers hebben namelijk recht op een compensatie tussen de 250,- en 600,- euro. “De meeste Nederlanders hebben echter helaas geen weet van deze compensatie-wetgeving”, aldus een woordvoerder van de consumentenwebsite.

7.000 gestrande passagiers de dupe
Op de flyer staat dat de zogenoemde Transavia-cao vliegers voor een dilemma staan: staken en daarmee hun gewaardeerde passagiers teleurstellen of op een ongezonde manier doorwerken. Zaterdag is aangekondigd om toch hun gewaardeerde passagiers teleur te stellen door het werk neer te leggen van zondagnacht 00:00 tot maandagmiddag 12:00. Volgens consumentenwebsite Vlucht-vertraagd.nl worden 7.000 passagiers getroffen door de staking.

Volgens de woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers zijn de werktijden voor de piloten erg onvoorspelbaar waardoor het haast onmogelijk is om werk en privé te combineren. “Je kunt bijna niks plannen. Dat zorgt voor veel stress bij gezinnen”, aldus de woordvoerder van de VNV.

Geld terug bij annulering door staking
Door de pilotenstaking is het vliegverkeer van Transavia ontregeld. Dertig vluchten zijn geannuleerd of vertraagd. De gedupeerde passagiers hebben hierdoor recht op compensatie volgens de Europese wetgeving voor passagiersrechten, omdat de verantwoordelijkheid bij Transavia ligt. Vlucht-vertraagd.nl helpt daarom passagiers in een dergelijke situatie om deze compensatie te verkrijgen, omdat vliegtuigmaatschappijen vaak zelf niet direct uitkeren. De website wil hier verandering in brengen. Volgens de Europese wetgeving hebben Transavia-passagiers recht op een vergoeding tot € 600,- persoon. Echter, hebben volgens onderzoek door Vlucht-vertraagd.nl maar 15% van de Nederlanders weet van deze wetgeving.

Wat te doen als jouw vlucht geannuleerd is door de staking?
Ben jij (of ken je iemand) die vanochtend niet met Transavia heeft kunnen vliegen vanwege de pilotenstaking?

1. Check je vlucht via de claim calculator op vlucht-vertraagd.nl. Deze slimme calculator rekent uit of jij recht hebt op compensatie volgens de Europese wetgeving. Als je vlucht is geannuleerd, dan moet Transavia een vervangende vlucht voor je regelen of een teruggave van het bedrag van de ticket. Daarnaast heb je recht op compensatie tot € 600,- per persoon. De hoogte van je compensatie wordt bepaald door de lengte in kilometers van je vlucht. In Nederland kun je nog tot twee jaar na je vlucht je compensatie claimen.

2. Het is van belang dat je je vluchtnummer en vluchtdatum bij de hand hebt, om een claim te kunnen indienen. Als je het ingevoerd hebt, gaat Vlucht-vertraagd.nl aan het werk om het bedrag voor jou te claimen.

Link:
www.vlucht-vertraagd.nl