donderdag , 25 juli 2024
KLM 787-900

Nieuwe afspraken noodzakelijk nu opening Lelystad airport weer is uitgesteld

KLM heeft kennis genomen van het besluit van minister Van Nieuwenhuizen om de opening van Lelystad Airport opnieuw met een jaar uit te stellen tot 2020. KLM is zeer ontstemd over het feit dat het Aldersakkoord niet wordt nagekomen. Er zijn afspraken gemaakt over de functie van regionale velden en dat deze uitsluitend als overflow (vluchten die eerst vanaf Schiphol zouden worden uitgevoerd) ingezet worden.

Groei op Schiphol tot 2020 zou mogelijk zijn als verkeer op Schiphol uitgeplaatst kon worden naar Lelystad Airport. Nu capaciteit op Leystad Airport niet beschikbaar is, moet groei op Schiphol mogelijk gemaakt worden.

Schiphol de komende jaren op slot zetten heeft zeer nadelige gevolgen voor de groei van mainport Schiphol en home-carrier KLM en de daarbij behorende bereikbaarheid, vestigingsklimaat en werkgelegenheid. De Nederlandse luchtvaartsector zorgt voor een bijdrage van 30 miljard aan het Nederlandse BNP en is verantwoordelijk voor 300.000 banen.