donderdag , 25 juli 2024

LVNL start bouw nieuw trainings- en opleidingscentrum

Op maandag 7 mei hebben vertegenwoordigers van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en het Commando Luchtstrijdkrachten (CLSK) de eerste paal geslagen voor het nieuwe gezamenlijke trainings- en opleidingscentrum op Schiphol-Oost. Met de start van de bouw is opnieuw een zichtbare en belangrijke stap gezet in de samenwerking tussen de civiele en militaire luchtverkeersleiding.

Tegenover het luchtverkeersleidingscentrum op Schiphol-Oost verrijst in de komende anderhalf jaar het nieuwe trainings- en opleidingscentrum van LVNL en CLSK. In de afgelopen vijf jaar is het gebruik van de trainingsmiddelen, waaronder geavanceerde radar- en torensimulatoren, met meer dan 50% toegenomen. De verwachting is dat dit voorlopig zal blijven toenemen. In de behoefte aan extra trainingsruimte wordt met de start van de nieuwbouw nu voorzien. Daarnaast wordt dit nieuwe gebouw gebruikt als testfaciliteit en wordt er in de toekomst een volwaardig back-up centrum ingericht van het nieuwe luchtverkeersleidingssysteem.

Michiel van Dorst, CEO LVNL:
De start van deze nieuwbouw benadrukt nog eens dat wij als LVNL samen luchtvaart mogelijk maken. In dit geval met de militaire luchtverkeersleiders, waar we sinds december 2017 al schouder aan schouder intensief mee samenwerken vanuit het gebouw op Schiphol-Oost. Veiligheid in de lucht en op de grond staan voorop in onze dagelijkse operatie en in de samenwerking met onze partners. Een nieuw trainings- en opleidingscentrum is daarbij essentieel. Zowel voor het opleiden van nieuwe luchtverkeersleiders als het up to date houden van onze huidige luchtverkeersleiders. Deze nieuwbouw gaat een grote verbetering betekenen voor de capaciteit van de huidige opleiding. Daarnaast ben ik verheugd dat er een volledige back-up centrum wordt ingericht voor het nieuwe luchtverkeersleidingssysteem. We lopen daarmee voorop in Europa.

Generaal-majoor Verbeek, CLSK:
Eén Team één Taak’ ontmoet wederom ‘Samen luchtvaart mogelijk maken’ in deze gezamenlijke, zichtbare investering, in de toekomst. Een toekomst die net zo zeker en zichtbaar zal zijn als deze nieuwbouw. Een gebouw waar beide culturen elkaar vinden in de gezamenlijke passie en professionele gedrevenheid. In het nieuwe gebouw wordt het fundament gelegd voor een verregaande civiele en militaire integratie tot één Air Traffic Management unit (ATM) waarin de uitvoering van de gemeenschappelijke nationale luchtverkeersleidingstaak door zowel de militaire als civiele luchtverkeersleiding centraal staat. Een gebouw waarbij, vanaf het moment van ontwerpen tot ver in de toekomst, de militaire luchtverkeersleiding samen met onze civiele partner LVNL werkt aan onze gemeenschappelijke taak; een veilig luchtruim.

De nieuwbouw wordt in september 2019 opgeleverd waarna gestart wordt met het inhuizen van de School of Air Control en de opbouw van iCas, het nieuwe luchtverkeersleidingssysteem.