dinsdag , 28 mei 2024

Parachutisten drop bij Zuiderwaterlinie Festival

Op zaterdag 23 juni 2018 springen tientallen parachutisten uit vliegtuigen die in formatie laag over de Zuiderwaterlinie vliegen. De groep parachutisten bestaat uit militairen en civiele parachutisten. In totaal drie vliegtuigen, waaronder een Hercules C130 uit Nederland, vliegen in formatie laag over de gehele linie en splitsen vervolgens op om de parachutisten de sprong te laten maken.

De parachutisten landen in de vijf stellingen Bergen op Zoom – Steenbergen, Willemstad, Breda – Geertruidenberg, Den Bosch – Heusden en Grave – Ravenstein. Hier wacht de parachutisten een warm onthaal in de vorm van het Zuiderwaterlinie Festival: een officieel ontvangst door de burgemeester en wethouder en een cultureel, feestelijk programma. Iedereen is welkom om naar De Sprong te komen kijken en aansluitend het Zuiderwaterlinie Festival te bezoeken.

Vliegtuig als symbool voor einde verdedigingsfunctie
Om de Noordelijke Nederlanden te beschermen tegen vijandelijke troepen uit het zuiden, is in Brabant in de 17de eeuw een stelsel van aaneengesloten waterlinies met forten en schansen gebouwd. Wanneer de vijand te dichtbij kwam, kon het land onder water worden gezet en daarmee de vijand op veilige afstand worden gehouden. Maar met de komst van het vliegtuig, begin 20ste eeuw na de Eerste Wereldoorlog, bood het water geen obstakel meer en verloor de Zuiderwaterlinie een belangrijk deel van haar functie. Het vliegtuig symboliseert daarmee de bevrijding van Brabant als verdedigingsmethodiek van de Republiek. In 1952 wordt de Zuiderwaterlinie definitief opgeheven als militaire verdedigingslinie.

Medewerking van Defensie
Defensie verleent haar medewerking aan De Sprong en stelt vliegtuigen en militairen ter beschikking. “Een verdedigingslinie is meer dan een militaire vesting, want het brengt ook verbinding. De Zuiderwaterlinie heeft lange tijd garant gestaan voor de veiligheid van ons land, dat is van onschatbare waarde. Daarom leveren wij graag – en met trots – onze medewerking om De Sprong mogelijk te maken”, aldus luitenant-kolonel Jorrit de Gruijter, Commandant van het 336 Squadron op vliegbasis Eindhoven.

Locaties & tijden
De Sprong & Zuiderwaterlinie Festival | zaterdag 23 juni 2018
 12.00 uur
Vliegtuigen vertrekken vanaf Vliegbasis Eindhoven en beginnen hun fly-by vanaf Grave.

Stelling Breda – Geertruidenberg, Kleine Schans, Terheijden.
Militaire sprong: 12.40 uur. Festivalprogramma 12.00-18.00 uur.

Stelling van Willemstad, Fort Sabina.
Civiele sprong: 14.00 uur. Festivalprogramma: 13.00-18.00 uur.

Stelling Den Bosch – Heusden, Fort Isabella, Vught, Isabellakazerne.
Civiele sprong: 14.00 uur. Festivalprogramma: 13.00-18.00 uur.

Stelling West-Brabantse Waterlinie (BoZ-Steenbergen), Fort de Roovere.
Civiele sprong: 16.00 uur. Festivalprogramma: 15.30-23.00 uur.

Stelling Grave – Ravenstein, Gemaal van Sasse.
Civiele sprong: 16.00 uur. Festivalprogramma: 15.30-23.00 uur.

Link:
www.zuiderwaterliniefestival.nl