dinsdag , 28 mei 2024
Aviodrome Convair 340

65 jaar oude Convair 340 naar Aviodrome

Aviodrome maakt zich op voor de komst van een voor Nederland wel heel bijzonder toestel, de Convair 340. Het in 1954 gebouwde vliegtuig is door de Zuid-Afrikaanse eigenaar, Rovos Rail, geschonken aan Aviodrome. Na de nodige technische werkzaamheden zal de Convair deze zomer dwars door Afrika en Europa naar haar nieuwe thuisbasis Aviodrome op Lelystad Airport vliegen.

De kosten van € 350.000 voor het gereed maken van het vliegtuig, de aankoop van diverse reserveonderdelen en de overtocht, zal Aviodrome voor haar rekening nemen. De komst van de Convair is een zeer welkome uitbreiding op de collectie vliegende vliegtuigen van Aviodrome, omdat dit iconische toestel de opkomst van het (massa)toerisme typeert.

Gemak en comfort voor de passagier
Na de Tweede Wereldoorlog ontstond er behoefte aan toestellen die meer passagiers over grotere afstanden en met meer comfort konden vervoeren. Dit comfort werd o.a. gerealiseerd door de drukcabine, waardoor bijvoorbeeld boven slecht weer gevlogen kon worden. Hierdoor konden passagiers op een comfortabele manier van A naar B vliegen. KLM heeft in totaal 24 stuks van dit type in dienst gehad vanaf 1948. Door dit grote succes nam het in 1958 opgerichte Martin’s Air Charter een toestel over en voegde men later nog een soortgelijk toestel toe aan de vloot.

Gebruikt voor luxe Air Safari’s
Het Zuid-Afrikaanse Rovos Rail bood tot en met 2009 luxe ‘air safari’s’ in een Convair aan over het zuiden van Afrika in combinatie met treinreizen die ze organiseren. Door diverse omstandigheden werd het toestel overbodig voor Rovos Rail en heeft het te koop gestaan. In maart dit jaar werd duidelijk dat de eigenaar de Convair een goede toekomst wil bieden en besloot hij daarom het te schenken aan Aviodrome. De komende weken worden door Aviodrome de laatste onderdelen besteld, wordt het vliegtuig technisch gereedgemaakt en vinden diverse voorbereidingen voor de overtocht plaats. De Convair is straks voor de bezoekers van Aviodrome te zien als onderdeel van de collectie. Het zal met enige regelmaat voor onderhoud de motoren starten en tijdens het vliegseizoen, bij o.a. speciale gelegenheden, het luchtruim kiezen.

Van Afrika naar Aviodrome
Rond 12 juli zal het vliegtuig starten met de vlucht vanuit Zuid-Afrika. Aangezien de Convair geschikt is voor voornamelijk korte en middellange afstanden, maakt het op weg naar Nederland diverse tussenstops. De route voert vanuit Zuid-Afrika o.a. via Zambia, Oeganda, Soedan, Egypte, Kroatië en Oostenrijk naar Lelystad. Een ervaren crew zal het toestel vliegen.