woensdag , 22 mei 2024
Duurzaam Vliegen

Krachten bundelen voor duurzaam vliegen

Verschillende partijen uit de luchtvaartsector hebben de krachten gebundeld voor elektrisch vliegen. In het General Aviation e-platform Duurzaam Vliegen willen de partijen samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en onderwijsinstellingen duurzame vormen van vliegen stimuleren en waar mogelijk versnellen.

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft vandaag in Leeuwarden samen met de partijen het startsein gegeven voor het platform. Het gaat onder meer om Stichting vliegveld Hilversum, vliegschool Hilversum, Pipestrel, luchthaven Teuge, TU Delft, HVA Aviation Studies en ROC Amsterdam vliegtuigtechniek.

Van Nieuwenhuizen:
We willen dat de luchtvaart duurzamer en schoner wordt. Daar hebben we tijd en veel innovatie voor nodig. De oprichting van dit platform is een goed initiatief om de ontwikkelingen voor elektrisch vliegen aan te jagen.

De minister was in Leeuwarden in het kader van de Duurzame Elfwegentocht waarbij het de bedoeling is dat iedereen in Friesland twee weken te land, ter zee en in de lucht op een duurzame manier reist. Op vliegbasis Leeuwarden verwelkomde de minister 2 volledig elektrische vliegtuigen, die van Lelystad Airport en Eelde Airport naar Vliegbasis Leeuwarden vlogen om de opkomst van elektrisch vliegen in Nederland te markeren.

Parallel reden een waterstof Tesla vanaf het NAM hoofdkantoor, een Renault Zoë van Rijkswaterstaat vanuit Lelystad, een Elektrische Volkswagen Golf van de Schiphol Group vanuit Schiphol en een Tesla van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum in Marknesse ook naar de Vliegbasis.

Het General Aviation e-Platform Duurzaam Vliegen ontving vandaag in Leeuwarden 170.000 euro van accountants- & adviesbureau PWC. Dit bedrag is vooral bedoeld om laadpalen voor elektrische 2 zitters aan te leggen op vliegvelden zoals Breda Seppe Airport, Teuge, Hilversum en mogelijke andere vliegvelden waar er elektrische vliegtuigen gestationeerd gaan worden.

Minister van Nieuwenhuizen opende vorige week al ‘de kraamkamer’ voor innovaties in de luchtvaart toen zij het nieuwe complex van het Nederlandse Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) in Marknesse bezocht. Elektrisch vliegen stond ook daar centraal tijdens een seminar en werksessies met de luchtvaartsector. De NLR ontving vorige week ook een schenking van PWC: 400.000 euro voor de aanschaf van een volledig elektrische Pipistrel Electro om een “living lab” voor elektrisch vliegen te kunnen starten.

Duurzaam Vliegen